Maarten van Rossem: “Het toezicht bij ontgroeningen is volstrekt onvoldoende”

Na een aantal incidenten met grove mishandelingen en vernederingen, heeft het Amsterdamse studentencorps de dispuutontgroeningen voorgoed afgeschaft. Reünist van het corps Jessica Broekhuis vindt de maatregelen streng, terwijl Maarten van Rossem nog net geen sprongetje maakt: hij vindt ontgroeningen belachelijk. Bij Op1 gaan ze het gesprek aan met psychiater Esther van Fenema, zij weet hoe de machtsstrijd op een ontgroening werkt.

Afschaffen
Maarten van Rossem was in zijn studententijd lid van het Utrechtse studentencorps. Daar heeft hij geen spijt van, maar hij vindt wel dat ontgroeningen afgeschaft moeten worden. “De ontgroeningen zijn een structureel onjuist systeem. Het systeem is gebasseerd op het pesten en vernederen van mensen die toch al onzeker zijn.”

Plotseling macht
Volgens Van Rossem zijn de normen waarop de ontgroening is gebasseerd heel erg slecht gedefineerd. Daarom kunnen mensen makkelijk misbruik maken van de situatie. “Mensen hebben plotseling macht en zijn daar gevoelig voor. Dan kunnen mensen hele onaangename dingen doen. Ik ben in mijn tijd ook nog kaalgeschoren en dan ben je alleen maar een nummer. Ik was honderdvijftig.”

Toezicht 
Ontgroeningen worden door verschillende corpsen ook vaak als erg leerzaam omschreven. Volgens Van Rossem was dat het ook. “Het is één van de meest leerzame ervaringen uit mijn leven geweest, omdat het laat zien dat mensen zich misdragen als je de omstandigheden zo maakt dat ze zich kunnen misdragen. Dat is ook het probleem van alle groentijden: het toezicht is volstrekt onvoldoende.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jessica Broekhuis, Maarten van Rossem en Esther van Fenema terug. 

Vergelijkbare artikelen