Twan Huys was in New York met 9/11: “Politie en brandweer kwamen dat gebied uit met een lege blik in hun ogen”

Zaterdag is het twintig jaar geleden dat de Verenigde Staten werden opgeschikt door een serie terreuraanslagen. Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen in op het World Trade Center in New York. Voormalig correspondent Twan Huys was op die dag in Washington en haastte zich naar New York. Bij Op1 vertelt hij over de verslagen die hij daar maakte en in hoeverre de wereld na 9/11 is veranderd.

Washington
Twan Huys was in 2002 nog correspondent in Washington. “Ik zat in mijn kantoortje te werken toen ik het nieuws hoorde. Iedereen dacht toen nog dat het om een sportvliegtuigje ging, maar toen raakte het tweede vliegtuig de toren.” Ook het Pentagon in Washington werd geraakt. “Je kon er echt niet meer met de komen, dus ik ben met de fiets van mijn opa naar het Pentagon gefietst.”

New York
Na een reportage van de ravage in Washington kreeg Huys de opdracht om naar New York te gaan. “Er ging nog één trein van Washington naar New York en die hebben we direct gepakt.” Het was volgens hem een heel sinistere reis. “Er waren nog geen gsm’s en ik had geen contact met de buitenwereld.” Een man in de trein vertelde dat ook steden als Chicago en San Francisco aangevallen werden. Dit bleek later onjuist.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

In New York aangekomen trof Huys een heel ander New York aan dan hij gewend was. “Ik had Time Square nog nooit leeg gezien. Iedereen zat binnen, iedereen was bang.” Hij wilde naar ground zero. “Hoe dichterbij je kwam, hoe dieper je met je voeten in de as kwam.” De brandweermannen en politieagenten die naar buiten kwamen zullen hem altijd bijblijven. “Ze kwamen dat gebied uit met een lege blik in hun ogen, niet in staat om te vertellen wat ze hadden aangetroffen.”

Gevolgen
De beelden van mensen die van vliegtuigen sprongen op het vliegveld van Kabul de afgelopen maand, doen Huys denken aan de mensen die van de Twin Towers sprongen met 9/11. “Twintig jaar na dato, zijn we terug bij af.” Hij maakt zich zorgen: dat het Westen is vertrokken uit Afghanistan zorgt er volgens hem voor dat een vervolg op 11 september weer mogelijk is. “De uitgangspunten van deze organisaties zijn om het Westen en de democratie kapot te maken. Het vertrek opent een aantal scenario’s die dramatisch kunnen zijn.”

Kijk hier het hele gesprek met Twan Huys terug.

Vergelijkbare artikelen