Commissaris van de Koning Jaap Smit: “We hebben levensgrote vraagstukken op ons bord liggen, die vragen om volwassen politiek”

Commissaris van de Koning Jaap Smit vindt dat de formatie veel te lang duurt en luidt de noodklok. Vooral de stikstofcrisis, de woningnood en het klimaatbeleid hebben volgens hem zo snel mogelijk een missionair kabinet nodig. Politiek verslaggever van BNR Thomas van Groningen is aanwezig bij het Tweede Kamerdebat over de mislukte formatie en brengt ons op de hoogte van het laatste nieuws.

Sigrid Kaag
Het draaide dinsdag om Sigrid Kaag in de Tweede Kamer, door haar harde uitspraken naar Rutte bij de H.J. Schoolezing. Van Groningen: “Ze zei later dat het niet om Rutte ging, maar om de brede bestuurscultuur.” Hij gelooft het niet helemaal. “In de formatie is het de bedoeling dat politieke partijen naar elkaar toegroeien en dat is best lastig als je dit soort uitspraken over je collega doet.”

Twan Huys heeft de H.J. Schoolezing teruggekeken: “De uitspraak van Kaag maanden geleden, dat hun wegen nu scheiden, klopt eigenlijk nog steeds.” Ook CDA-lid Jaap Smit heeft de lezing gezien. “Misschien kun je zeggen dat het niet handig is om een sneer te geven aan je onderhandelpartners, maar sommige delen van die speech had ik zelf kunnen zeggen.” Hij vindt dat politiek te veel management is geworden. “Politiek is niet varkentjes wassen en van probleem naar probleem gaan, maar je moet ook je verhaal vertellen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Grote vraagstukken
“We hebben hier levensgrote vraagstukken op ons bord liggen, die vragen om volwassen politiek van mensen die bereid zijn het met elkaar eens te worden zonder dat je nou je grootste gelijk moet halen”, aldus Smit. “Dat is wat ik de heilige plicht vind van de zes partijen die nu in het geding zijn.” Smit is daarom ook wel te spreken over Kaag “Ik heb haar ook een aantal dingen horen zeggen waarin zij zichzelf een verwijt maakt.”

Smit vindt dat het allemaal echt te lang duurt. “Ik zeg niet dat het land volgende week in elkaar dondert als er nu geen kabinet is.” Maar als we de grote vraagstukken van nu en de komende tijd willen oplossen, moeten we volgens Smit echt actie gaan ondernemen. Smit pleit echt voor een meerderheidskabinet, “of met de huidige coalitie, of met de linkse partijen die elkaar niet willen loslaten”.

Kijk hier het hele gesprek met Jaap Smit en Thomas van Groningen terug. 

Vergelijkbare artikelen