Aaf Brandt Corstius en Gerdien Vogelzang over verstoorde reuk door corona

Net gemaaid gras dat ineens veel weg heeft van de geur van rotte eieren, of douchegel die naar as ruikt: bijna de helft van de mensen die herstelt van reukverlies bij corona, krijgt te maken met verstoorde reuk. Columnist Aaf Brandt Corstius en Gerdien Vogelzang hebben er allebei last van. Het levert soms grappige momenten op, maar de aandoening kent ook serieuze kanten. 

Aaf Brandt Corstius had in december vorig jaar corona. Ze raakte eerst haar geur en smaak kwijt, en kreeg het verstoord weer terug. “Het wordt altijd vies. Het is altijd as of verrotting of zwavel.” Gerdien Vogelzang herkent zich in haar verhaal. “Normaal sta je er niet bij stil maar nu wel, alles stinkt.” Veel mensen hebben er last van. Er bestaat zelfs een Facebookgroep waarin mensen hun ervaringen delen.

Waar het precies door komt durft Brandt Corstius niet te zeggen. “Ze denken dat je hersenen opnieuw verbindingen moeten maken nadat ze het vermogen verloren zijn gemaakt, en dat ze dan onhandige verbindingen gaan maken.” Het zou na een tijdje weer weg moeten gaan, maar bij de columniste duurt het nu al negen maanden.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Aaf Brandt Corstius en Gerdien Vogelzang terug. 

Vergelijkbare artikelen