Arlette Schijns over het proces rond het neerhalen van vlucht MH17: “Het grote en diepe verdriet was bij iedereen voelbaar”

De komende drie weken staat het proces rond het neerhalen van vlucht MH17 in het teken van de verhalen van familieleden van de slachtoffers. Eén van de ongeveer negentig nabestaanden die hun verhaal komen doen, is Sander Essers. Hij sprak maandag in de rechtbank over het verlies van zijn broer. Bij Op1 vertelde hij samen met advocaat Arlette Schijns wat dit voor hen en andere nabestaanden betekent.

Sander Essers was blij dat hij eindelijk zijn verhaal kon vertellen. “Het toeleven naar deze dag was spannend. Ongeveer een jaar geleden ben ik al begonnen met het opschrijven van een verhaal. De laatste nachten was het moeilijk slapen.”

Sterke band
Sander Essers is zijn broer, diens vrouw en hun kinderen verloren. “Ik stond daar voor hun. Ik heb het vandaag vooral gehad over mijn broer, omdat ik daar de sterkste band mee had en nog steeds voel. Mijn broer en ik waren elkaars beste vrienden. We waren elkaars ankerpunt en deelden veel, ook intieme zaken.”

De broers hadden een plan om samen een grote reis te maken op een zeilboot. Het spreekrecht dat Sander Essers nu had, ziet hij als een eerbetoon voor hem. “Ook denk ik dat het goed is om aan de rechters te laten zien wat de impact is. Het helpt denk ik ook bij de verwerking.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Historisch
Volgens advocaat Arlette Schijns was het een historisch moment in het Nederlandse strafrecht. “Het is nog nooit eerder vertoond dat zoveel nabestaanden hun verhaal kunnen vertellen in een strafproces. De komende drie weken krijgen ongeveer negentig nabestaanden de ruimte om te vertellen wat de impact op hun leven is.”

“Het grote en diepe verdriet was bij iedereen voelbaar”, aldus Arlette Schijns. “Mensen hebben vertelt over de zwarte dag en het moment dat zij het bericht kregen dat hun dierbare gestorven was. Ook hebben ze gesproken over de onzekere tijd die daarop volgde. Mensen kregen het lichaam van hun dierbare niet heel, maar in stukjes terug. Dat hele diepe en intense verdriet hebben we voorbij zien komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Sander Essers en Arlette Schijns terug. 

Vergelijkbare artikelen