Gert-Jan Segers: “Het midden maakt zichzelf kapot”

De formatie lijkt uitzichtloos. Na de mislukking van informateur Hamer, neemt nu VVD-coryfee Remkes het stokje van haar over. Maar wat is de volgende stap? ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers denkt, net als de oud-informateur, dat het tijd is om te kijken naar een minderheidskabinet. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de mislukte kabinetsvorming. Samen met politiek verslaggever van EenVandaag Joost Vullings vertelt Segers wat we kunnen verwachten.

De ChristenUnie plaatste zichzelf al snel buiten de nieuwe kabinetsformatie, maar sloot de deur niet volledig. “Ik heb steeds gezegd: we hoeven niet, als je het zonder ons kan, prima. Dat lijkt mij een goed plan. We willen echt een breuk met de voorgaande coalitie, met die bestuursstijl.” Maar Segers zegt niet de laatste blokkade te willen zijn. “Als we gewenst en nodig zijn, zijn we bereid te praten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Modernisering
D66 was echter de partij die de deur volledig sloot voor ChristenUnie. De twee partijen zouden te veel verschillen, bijvoorbeeld op vlakken zoals euthanasie en abortus. D66 zou deze wetten willen moderniseren. Segers: “Het is een eufemisme van liberaal om te zeggen, modernisering is: ‘ik heb gelijk, ik ben modern en iedereen die er anders over denkt is niet modern.”‘

“Er is een duidelijke botsing van inhoudelijke verschillen”, aldus Segers. De abortuswet is daar één van, maar de ChristenUnie-leider zag meer verschillen in het formatiedocument. Zo ziet hij een steeds grotere kloven en zou hij het op willen nemen voor mensen die minder goed meekomen. “En dan zie ik een liberaal document, waarin toch wel de indruk wordt gewekt, dat vooral de belangen worden behartigd van mensen die wel kunnen meedoen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Minderheidskabinet
Een aantal maanden geleden noemde Segers de optie van een minderheidskabinet nog ‘politieke armoede’. Dit was echter voor het debat van 1 april, vóór de uitspraak ‘Omtzigt functie elders’. “Daarna heb ik vrij snel gezegd dat een minderheidskabinet dienstbaar kan zijn aan de nieuwe bestuurscultuur.” Segers pleit hier nu dan ook voor: “Ik denk dat een minderheidskabinet weleens behulpzaam kan zijn.”

Uitspraken Kaag
D66-leider Sigrid Kaag toonde maandagavond ongenoegen over Rutte, zo zei ze onder andere dat leiderschap geen regelen en ritselen hoort te zijn. “Het is een duidelijke sneer”, aldus politiek verslaggever Joost Vullings. “Als je hoort wat Kaag over Rutte zegt, dan is de tijd van verzoening nog niet aangebroken.”

Wat nu?
Dinsdag debatteert de kamer over de mislukte formatie. Wat kunnen we verwachten? Vullings: “Er gaat heel veel gebeuren maar hij gaat eindigen met een motie voor de nieuwe informateur. En die opdracht gaat ook zijn om naar minderheidskabinetten te kijken.” Maar Vullings verwacht voordat die motie wordt ingediend nog veel conflicten tussen de partijen. “Je zult partijen op de flanken krijgen die het midden vertellen dat ze er een puinhoop van hebben gemaakt.”

De nieuwe informateur wordt VVD-coryfee Johan Remkes. Gaat hij deze puinhoop kunnen oplossen? Vullings is niet overtuigd. “Als politici niet willen, kun je van alles verzinnen, maar dan gaat het gewoon niet werken.” Segers uit wel degelijk vertrouwen in Remkes. “Hij kan partijen voor het blok plaatsen en vrij snel gaan elimineren. De uiterste consequentie zouden nieuwe verkiezingen kunnen zijn. “En als je het hebt over een politieke armoede, zou dat de ultieme politieke nederlaag zijn.”

Kijk hier het volledige gesprek met Gert-Jan Segers en Joost Vullings terug.

Vergelijkbare artikelen