Bénédicte Ficq: “Tata Steel moet beseffen dat ze niet straffeloos kunnen vervuilen”

Mensen die in de buurt van Tata Steel wonen, worden blootgesteld aan veel meer schadelijke stoffen dan mensen die ergens anders wonen, volgens het RIVM. De IJmuidense huisarts Luc Verkouteren en inwoner van Wijk aan Zee Sanne Walvisch leven dagelijks met de gevolgen. Advocaat Bénédicte Ficq staat de omwonenden bij en wil actie. Hoogleraar Hans Schenk ziet nog voldoende toekomst voor het bedrijf in ons land. Wat is de juiste weg naar een gezonde toekomst?

Aangifte
Volgens Bénédicte Ficq moeten leidinggevenden van grote bedrijven de waarheid een keer onder ogen zien. “Het is de bedoeling dat leidinggevenden beseffen dat ze niet mogen spelen met de gezondheid van mensen en dieren. Dat is het doel en de inzet van de strafprocedure. We hebben aangifte gedaan van het crimineel verontreinigen van de omgeving, waardoor de gezondheid van mensen in gevaar komt. ”

Straffen
Op het in gevaar brengen van de gezondheid van mensen staan hoge straffen. Toch is het niet gelijk de bedoeling van de omwonende om mensen jarenlang de gevangenis in te gooien. “Het is de bedoeling dat bedrijven gaan beseffen dat je niet straffeloos door kunt gaan met vervuilen. Dat is het punt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen