Sophie van Leeuwen: “Het gaat echt niet om de inhoud, maar om de poppetjes”

Bijna vier maanden duurde de zoektocht van informateur Mariëtte Hamer naar een nieuwe regeringscoalitie. Donderdag adviseerde ze dat het tijd is om een minderheidskabinet met VVD, D66 en het CDA te onderzoeken. Bij Op1 bespreken hoofdredacteur van EW Arendo Joustra en parlementair verslaggever bij BNR Sophie van Leeuwen het eindverslag van Hamer en de gevolgen voor het vertrouwen in politiek Den Haag.

Frustratie bij Hamer
“De koningin van de polder,” noemt Van Leeuwen de vertrekkend informateur. “Ik dacht echt toen zij begon, die gaat het fixen. Ze heeft veel geduld gehad en veel voor elkaar gekregen in de polder. Ik dacht, die gaat met de vuist op tafel.” Maar in plaats daarvan zag de politiek verslaggever veel frustratie bij Hamer.

“Zij zegt dat de partijen strategische belangen hebben om niet met elkaar in zee te gaan. Het gaat echt niet om de inhoud, maar om de poppetjes. Inhoudelijk zijn ze het gewoon met elkaar eens.” Hamer wijst geen schuldige aan, alle zes partijen zijn schuldig. “Er is nog steeds, na al die maanden, veel wantrouwen in Den Haag.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

“Ze hebben de verkeerde route gekozen. Door Tjeenk Willink, alle waardering voor de man, zijn ze begonnen met de inhoud. Historisch gezien begint de formatie met het wegstrepen van partijen.” Joustra is het niet eens met de aanpak van Willink. “Ik durf bijna niet te zeggen dat hij het verkeerd heeft gedaan, maar ik zeg het toch.”

Wat nu?
“Hier zitten keiharde toponderhandelaars van het hoogste niveau,” aldus Van Leeuwen. Kaag wil CDA er ook niet bij hebben. “Dat zou betekenen dat Wopke in de oppositie moet gaan zitten, naast Pieter Omtzigt. Dat is voor hem natuurlijk ook heel pijnlijk.”

Joustra: “Het zou voor links dom zijn om een minderheidskabinet toe te laten, want rechts heeft een meerderheid in de Tweede Kamer.” Hij denkt dat het een taak is voor de nieuwe informateur om GroenLinks of PvdA van elkaar los te weken.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kans op nieuwe verkiezingen?
De formatie is dus voor de zoveelste keer vastgelopen. Is het niet eens tijd voor nieuwe verkiezingen? Arendo Joustra: “Nieuwe verkiezingen zouden voor iedereen slecht uitkomen, bovendien heeft de kiezer gewoon gestemd en heeft een duidelijke boodschap gegeven: ga door met de coalitie. Ze traden af voor de toeslagenaffaire en toch kregen ze twee extra zetels.” Sophie van Leeuwen ziet nieuwe verkiezingen ook niet gebeuren: “Je lost er het probleem niet mee op.”

Kijk hier het hele gesprek met Arendo Joustra en Sophie van Leeuwen terug.

Vergelijkbare artikelen