ME-commandant Danny Williams over agressieve demonstranten: “Het lijkt alsof het een maatschappelijke uitlaatklep wordt”

De tijd van een beetje joelen met een spandoek lijkt voorbij. De nieuwe demonstrant scheldt met ziektes en plaatst foto’s, video’s en adresgegevens van politieagenten online. En niet alleen boze hooligans die dat doen, maar ook de gewone huisvrouw en leraar op school. Waar komt deze agressie vandaan en hoe blijf je rustig als je ermee te maken krijgt? ME-commandant van de politie Den Haag Danny Williams was gisteravond te gast.

Volgens Williams hebben we met een gevarieerder beeld dan alleen demonstranten te maken. “In het verleden vond ik het overzichtelijker. Als een demonstratie over een bepaald onderwerp ging, dan wisten wij welke groep we konden verwachten. Dan konden we aan de voorkant veel contact maken met zo’n groep om alles in goede banen te leiden.”

‘Hele maatschappij’ 
Dat is volgens de ME-commandant nu echt anders. “We merken nu dat we de hele maatschappij tegenover ons zien. We zien groepen die puur op de confrontatie uit zijn, groepen die echt verbonden zijn met de inhoud van het onderwerp en groepen die voor het eerst gaan demonstreren. Hierdoor vind ik het ingewikkelder om echt een beeld te krijgen van wie er staan. Het is niet meer zo homogeen zoals we gewend waren.”

De ME-commandant ziet dat coronademonstranten zijn collega’s als een doelwit zien. “Het gaat steeds meer echt over de persoon, dan dat het over het uniform gaat. Het lijkt alsof het een maatschappelijke uitlaatklep wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met ME-commandant Danny Williams terug. 

Vergelijkbare artikelen