Ernst Kuipers: “Als we de reguliere zorg willen continueren, blijf je beperkt in het aantal covid-patiënten dat je kunt opvangen”

De vaccinatiegraad stokt in Nederland. Ziekenhuisbaas Ernst Kuipers verwacht een moeizame herfst met duizenden coronapatiënten op de IC. Hij waarschuwt tegen het afschalen van alle maatregelen en vindt dat er een maatschappelijk debat moet komen over de vraag wat we moeten doen met ongevaccineerden.

Zijn we klaar voor wat er in het najaar gaat komen? Ziekenhuisbaas Ernst Kuipers heeft er een hard hoofd in. “Als je vraagt of we in anderhalf jaar de IC-capaciteit hebben kunnen verdubbelen dan is het antwoord nee. Het werk op de IC is erg arbeidsintensief en zeer gespecialiseerd.”

Opleiding
Volgens Kuipers is er voornamelijk een tekort, omdat er niet genoeg mensen kunnen worden opgeleid. “Er zijn gewoon niet genoeg mensen en ook het opleiden moet in de praktijk gebeuren. Je moet het werk echt doen. Als je kijkt naar hoeveel mensen we zouden moeten opleiden in deze overspannen arbeidsmarkt, dan halen we dat gewoon echt niet.”

Coronapiek
En dus maakt Kuipers maakt zich zorgen over een mogelijk nieuwe coronapiek op de IC in het najaar. Ook omdat er nog een grote hoeveelheid aan reguliere zorg moet worden ingehaald. “Als we de reguliere zorgen willen continueren, wat we echt moeten blijven doen, dan blijf je beperkt in het aantal covid-patiënten dat je kunt opvangen.”

Ontsporen
Volgens Kuipers doen we wel degelijk een hoop dingen anders en beter dan vorig jaar, maar of het genoeg gaat zijn is de vraag. “We weten veel patiënten uit het ziekenhuis te houden, door ze bijvoorbeeld thuis op te vangen met zuurstof. Als ze dan al in het ziekenhuis terecht komen, weten we ze vaak van de IC af te houden. Dus het topje van de ijsberg is een stuk kleiner dan vorig jaar, maar dan zie je nog steeds dat het heel snel kan ontsporen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ernst Kuipers terug. 

Vergelijkbare artikelen