Oud-NAVO-commandant Mart de Kruif: “Ik denk dat we teveel geleund hebben op Amerika in Afghanistan”

Het westen heeft Afghanistan in de steek gelaten. Dat is de duidelijke mening van oud-NAVO-commandant Mart de Kruif, die zelf tussen 2008 en 2009 aan de missie in het land meewerkte. Wat er nu gebeurt is volgens De Kruif onnodig, onherstelbaar en oliedom. Bij Op1 vertelt hij wat er allemaal mis is gegaan na het terugtrekken van de westerse militairen en wat de situatie met hem doet als veteraan die betrokken is geweest bij de missie.

Vertrouwen
Volgens Mart de Kruif is vrijwel iedereen, hijzelf ook, overvallen door het tempo waarin de Taliban Afghanistan veroverde. Volgens de oud-commandant voelen Afghanen zich in de steek gelaten door het westen. “Binnen de Afghaanse cultuur is vertrouwen heel belangrijk. Wij zijn daar twintig jaar geleden naartoe gegaan met de belofte dat we iets gingen opbouwen. Nu gaan we daar na al die jaren zomaar weg. Er is nu geen buitenland of regering meer waaraan ze trouw moeten zijn, dus kiezen ze eieren voor hun geld en sluiten ze aan bij de machtigste partij op dat moment.

Pijnlijk
De Kruif vind het erg pijnlijk dat er nog altijd Nederlanders en mensen die Nederland hebben geholpen vast zitten in het land. “Ik zie de totale chaos en het gebrek aan tijd om mensen daar weg te halen. Dat is pijnlijk. Ik denk dat we teveel geleund hebben op Amerika.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mart de Kruif terug.

Vergelijkbare artikelen