Jaap Bonjer van het Amsterdam UMC: “Van de coronapatiënten die wij opnemen, heeft 90% geen vaccinatie gehad”

De inhaalslag van de uitgestelde zorg verloopt nog niet zo snel als het zou moeten. Dus slaat Jaap Bonjer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, alarm. Er is een enorm tekort aan verpleegkundigen en tegelijkertijd blijven de IC’s en verpleegafdelingen in de ziekenhuizen vollopen met nieuwe coronapatiënten. Daarom worden de ruim 140.000 uitgestelde operaties mondjesmaat ingehaald en sommigen alleen maar verder uitgesteld.

Voorzitter van de Nederlandse vereniging van Heelkunde, Jaap Bonjer, slaat alarm. “Binnen Amsterdam UMC hebben we nu een wachtlijst van 7000 mensen, waarvan 900 kinderen. Zij hebben allerlei aandoeningen en de ontwikkeling van die kinderen wordt vertraagd als we dat niet kunnen behandelen.”

Huilen
Hoe reageren mensen die almaar te horen krijgen dat hun operatie uitgesteld wordt? Jaap Bonjer: “Een heleboel mensen huilen. Een collega van het planbureau zei dat ze dat eigenlijk lastiger vinden, dan als mensen kwaad worden. Dat komt binnen. We hebben een enorm tekort aan verpleegkundigen, meer dan tien procent missen wij in Amsterdam UMC.”

Volgens Jaap Bonjer wordt het ziekenhuis nog extra belast met patiënten met covid. Bonjer: “Van de coronapatiënten die wij opnemen, heeft negentig procent geen vaccinatie gehad. Dat maakt het ongelofelijk moeilijk. Wij gaan in winkelcentra het gesprek met mensen aan om de consequenties van niet vaccineren uit te leggen. Wij gaan ons best doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jaap Bonjer terug. 

Vergelijkbare artikelen