Han ten Broeke over de situatie in Afghanistan: “Defensie heeft onderschat hoe snel de Taliban het land zou veroveren, dat vind ik onbestaanbaar”

Nederland stopte donderdag met de evacuaties uit Kabul en er vond gisteren een aanslag plaats waarbij zeker zestig doden vielen. IS heeft de aanslag opgeëist. Donderdagavond bij Op1 bespraken oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, Kamerlid voor de PvdA Kati Piri en directeur Haags Centrum Strategische Studies Han ten Broeke het laatste nieuws.

Hans Jaap Melissen over de huidige situatie in Afghanistan: “De Taliban en IS zijn geen vrienden. De Taliban wil het land gaan regeren en dat ziet IS natuurlijk niet zitten. Het is overigens ook voor IS een uitgelezen kans om de Amerikanen nog iets aan te doen. Op dit moment staat de teller op twaalf Amerikaanse militairen die dood zijn gegaan.” Er is volgens Hans Jaap Melissen een concurrentie gaande tussen IS en de Taliban: “De vraag is waar die toe gaat leiden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onverteerbaar
Donderdag is het laatste Nederlandse vliegtuig vertrokken uit Kabul, terwijl er misschien nog tolken in Afghanistan zijn achtergebleven. Onverteerbaar volgens Han ten Broeke: “Tegelijkertijd is de aanwas van mensen die teruggehaald moesten worden de afgelopen dagen opgelopen. Dat zijn mensen met bijvoorbeeld een Nederlands paspoort die wellicht tegen alle adviezen in op familiebezoek zijn gegaan. Zij hebben zich de eerste dagen ook niet gemeld toen dat mogelijk was. Dat is onverteerbaar omdat je wil dat de mensen die het het hardste nodig hebben, die plekken krijgen.”

De Tweede Kamer moet wat Han ten Broeke betreft onderzoeken waar het in de planning is misgegaan. “Dat er in de planning een hele hoop is misgegaan, dat is duidelijk. Ik weet dat Defensie enorm haar best doet, maar zij hebben onderschat hoe snel de Taliban het land zou veroveren. Dat vind ik onbestaanbaar.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Woede en verdriet
Bij Kamerlid Kati Piri overheerste woede en verdriet in de Kamer vandaag. “Er zijn naar mijn inschatting grote fouten gemaakt. Het eerste debat moet gaan over hoe we de achtergebleven mensen gaan helpen. Vervolgens zal de evaluatie snoeihard zijn. Ik vind het nog steeds een heel raar verhaal dat we 2,5 dag geen enkele Nederlandse diplomaat in het land hadden toen de evacuatie begonnen. De tolken hadden hier ook allang moeten zijn, niet pas toen het te laat was.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hans Jaap Melissen, Kati Piri en Han ten Broeke terug. 

Vergelijkbare artikelen