Seweta Zirak: “Het is onvergefelijk hoeveel leed de Taliban heeft veroorzaakt in Afghanistan”

Het gaat volgens minister Kaag niet lukken om alle bedreigde Afghanen weg te halen. Woensdagochtend kwam de tiende evacuatievlucht aan en in totaal zijn er nu honderden tolken, asielzoekers en Nederlanders opgehaald. Journalist Bette Dam en de in Afghanistan opgegroeide Seweta Zirak bespreken de chaotische laatste evacuatiedagen in Kabul en de gevolgen voor de achterblijvers.

Wanhopig
Seweta Zirak was onlangs nog in Kabul en heeft nu nog familie in de stad zitten. Voor hen wordt het met de dag gevaarlijker. “Het wordt met de dag wanhopiger. Er is geen uitzicht op verbetering, ze kunnen geen vliegtuig pakken en ze kunnen niet weg. De etnische minderheden in Afghanistan laten ze niet eens meer in de buurt van het vliegveld komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Slechts mogelijke uitkomst 
Bette Dam, die jarenlang in Afghanistan woonde en werkte, kan de zorgen die Zirak heeft goed begrijpen. Volgens haar is dit de slechts mogelijke uitkomst. “Erger kan je niet wensen na 20 jaar.” Volgens Dam is het wel belangrijk om oog te houden voor de beweging. “Ze willen een goede relatie opbouwen met het westen. Je moet met ze blijven praten, want de militaire oplossing is uitgesloten.”

Onvergetelijk en onvergefelijk
Seweta Zirak is het daar totaal niet mee eens en denk dat praten geen zin heeft. “Ik vertrouw ze niet. Hitler 2.0 bestaat niet en ook de Taliban 2.0 bestaat niet. Het is onvergefelijk en onvergetelijk hoeveel leed zij hebben veroorzaakt in Afghanistan, ze hebben mijn land zomaar overgedragen aan een terroristische organisatie. Er zal ooit een moment van reflectie moeten komen, maar daar is nu geen tijd voor. We moeten nu zoveel mogelijk mensen zien te redden.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nederlandse regering
Volgens Journalist Bette Dam heeft de Nederlandse regering behoorlijk gefaald als het op Afghanistan aankomt. “Ik vind het bijna moeilijk om een gesprek aan te gaan met de regering over Afghanistan. Ze zijn eerder erg onbetrouwbaar geweest en ze hebben gelogen over de voortgang.” Ze neigt er daarom naar om dan maar om de regering heen te gaan. “Ik denk dat daar hele goede mensen naartoe moeten, die eigenlijk zelfs de taal spreken, om het bijna op een neutrale manier in de gaten te houden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bette Dam en Seweta Zirak terug. 

Vergelijkbare artikelen