Diederik Gommers: “Voor 1 covid-patiënt kunnen wij misschien 8 patiënten behandelen met een openhartoperatie”

Het aantal positieve tests daalt sinds deze week niet meer en het R-getal ligt weer boven de één. Daar komt bij dat de besmettingscijfers op dit moment een stuk hoger zijn dan een jaar geleden. Diederik Gommers, Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, maakt zich zorgen, want na ruim anderhalf jaar corona is de rek er op de IC’s echt uit. Hoe gaat het komende najaar eruit zien en hoe moet de zorg ingericht worden?

We zien een stabilisering in de coronacijfers, maar is dat genoeg? Diederik Gommers denkt van niet. “We moeten keuzes moeten gaan maken. We willen reguliere zorg inhalen, maar daar komen we niet aan toe als de continue coronazorg alleen maar toeneemt.”

Stress
Volgens Diederik Gommers heeft het ziekenhuispersoneel op de IC’s iedere dag weer stress. “De IC’s liggen vol omdat wij minder bedden hebben, daarom maken we ons zorgen over de winter die eraan gaat komen. De verwachting is dat er een toename gaat komen.”

Het is volgens Diederik Gommers de vraag of we ongestraft operaties kunnen blijven uitstellen. “We moeten kijken naar de beperkte IC-capaciteit en ons afvragen wat wij daarmee willen doen. Dat gesprek moeten wij met elkaar aangaan. Voor de behandeling van één covid-patiënt kunnen wij misschien acht patiënten behandelen met een openhartoperatie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Diederik Gommers terug. 

Vergelijkbare artikelen