Reshma Roopram (PvdA): “Ik ben niet tegen intensieve samenwerking, maar een gefuseerde fractie vind ik te ver gaan”

GroenLinks en de PvdA willen één blok vormen tijdens de formatieonderhandelingen. Dat deze partijen de handen ineen slaan, zou een uitweg kunnen zijn voor de impasse waar de formatie op dit moment mee kampt. Maar smaakt de samenwerking naar meer? Nee, zegt PvdA-wethouder Reshma Roopram, ja zegt oud-GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik.

Gefuseerde fractie
Bram van Ojik probeerde een tijd terug al eens een intensievere samenwerking aan te gaan met Diederik Samsom en is blij met de gefuseerde fractie. “Nu de verschillen tussen PvdA en GroenLinks steeds kleiner worden, proberen we de samenwerking al wat langer meer handen en voeten te geven.” Volgens van Ojik komt dat niet door druk vanuit Mark Rutte en Wopke Hoekstra. “Dat is een verhaal wat de VVD ons een beetje wil doen geloven, maar dat is echt helemaal niet zo.”

Samenwerking
Reshma Roopram is tegen een gefuseerde fractie. “Ik ben niet tegen een intensieve samenwerking. Voor de verkiezingen hebben we al afgesproken dat we zouden gaan samenwerking en dat we nooit zonder een andere linkse partij het kabinet in zouden gaan. Nu willen we niet met twee linkse partijen regeren, maar met een gefuseerde fractie. Kiezers hebben op één partij gestemd, op het moment dat je gaat fuseren weten wij als leden niet wat de inhoudelijke inzet is.”

Momentopname 
Volgens Roopram is het allemaal een momentopname. “Het formatieproces duurt nu al vijf maanden. Als ze hiervoor gekozen hadden aan het begin van het proces was het misschien een ander verhaal geweest, maar nu hebben kiezers en leden het gevoel dat we gewoon Mark Rutte in het zadel willen houden en de formatie er doorheen willen jassen. Dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bram van Ojik en Reshma Roopram terug. 

 

Vergelijkbare artikelen