Bette Dam over de laatste ontwikkelingen rondom de Taliban in Afghanistan

De Taliban accepteren het niet als de Amerikanen na 31 augustus nog in Afghanistan zijn. De tijd begint dus te dringen voor Afghanen die via de luchthaven in Kabul het land willen verlaten. Journalist Bette Dam woonde vijf jaar in Kabul en sprak meermaals met de Taliban. Bij Op1 vertelt zij wat het Westen kan hebben aan een open gesprek met de Taliban.

Race naar het vliegveld
Bette Dam
woonde 5 jaar in Kabul. De mensen die haar hebben geholpen, zitten er nog vast. “Ze kregen een seintje dat ze naar het vliegveld moesten komen en toen werd het een race. Er was zelfs een baby bij, terwijl buiten jonge jongens van de Taliban in de lucht schoten. Bij de Nederlandse poort is een riolering geknapt. Mijn mensen hebben daardoor vijf uur lang een meter diep in de riolering gestaan.”

Baby
De situatie werd zo slecht dat de baby uiteindelijk de menigte uit moest. “Er is iemand gebeld en die is gekomen om de baby uit de menigte te halen, voor baby’s is er eigenlijk geen doorkomen aan.” Gelukkig volgde er uiteindelijk goed nieuws. “Vanochtend rond een uur of acht hebben we de baby uiteindelijk toch aan boord gekregen. Godzijdank is dat gelukt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bette Dam terug. 

Vergelijkbare artikelen