Arash Sherzai, Willem van de Put en Natalie Righton over de situatie in Afghanistan

We kijken met een te westerse blik naar de Taliban, aldus Willem van de Put. Als oud-directeur van de hulporganisatie HealthNet TPO heeft hij regelmatig moeten samenwerken met de extreem-islamitische organisatie en volgens hem zijn we te negatief. Oud-correspondente Natalie Righton woonde drie jaar in Afghanistan en begrijpt de angst van Afghanen voor de Taliban juist heel goed. 

De Nederlandse Arash Sherzai (14) was op familiebezoek in Afghanistan toen hij werd overvallen door de snelle opmars van de Taliban. Woensdagnacht kon hij eindelijk met een evacuatievliegtuig worden opgehaald. “Ik werd wakker en zag al foto’s rondgaan van Talibanstrijders op de markt. Ik keek naar buiten en er was niemand op straat. Ik dacht: dit gaat niet goed aflopen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Van de Put vindt dat we na 20 jaar geblunder, Afghanistan niet de rug moeten keren. “We moeten gaan praten met de Taliban, we moeten dat wat er bereikt is proberen te beschermen.” Hij werd door zijn rol bij een hulporganisatie vaker gedwongen samen te werken met de Taliban. Natalie Righton is het deels met hem eens: “Ik heb er drie jaar gewoond en ben ook niet doodgeschoten. Maar er valt alleen met de Taliban te praten, als je je aan hun strenge regels houdt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Arash Sherzai, Willem van de Put en Natalie Righton terug.

Vergelijkbare artikelen