Seweta Zirak: “De Taliban zeggen dat ze de steun van de bevolking hebben, maar dat is dus niet waar”

Verschillende Nederlanders en Afghanen die het Nederlandse leger hebben geholpen zitten nog altijd vast in Afghanistan. Een luchtbrug is in de maak, maar het vliegveld is omsingeld door de Taliban. Gepensioneerd advocaat-generaal Jan Gras en Seweta Zirak, wiens familie in Afghanistan woont, bespreken bij Op1 hoe de situatie ervoor staat en wat er moet gebeuren om de Nederlanders te helpen het land te verlaten.

Gepensioneerd advocaat-generaal Jan Gras is drie jaar werkzaam geweest in Afghanistan. Hij heeft toen met anderen geprobeerd  de Afghaanse politie op te leiden. Hij schrok van alle beelden. “Toen ik daar in 2011 kwam, heb ik dit nooit meegemaakt.” Gras heeft nog veel contact met Afghaanse politietolken. “Er worden huis-aan-huis doorzoekingen gedaan met lijsten met namen. Onze tolken zijn heel erg bang dat hun naam dan ook op de lijsten staan.”

Charmeoffensief
De Taliban beloofde al meerdere keren een ander regime, onder andere vrouwen zouden gewoon naar school mogen. Seweta Zirak gelooft er niks van: “Ze doen uiterst hun best om anders over te komen maar het lukt ze dus niet. Ik zag verschrikkelijke beelden op het vliegveld met ook kleine kinderen erbij.” Zirak is echter bang dat andere landen wel voor de woorden van de Taliban vallen. “Het zou toch niet zo zijn dat we daar over drie weken geld naartoe sturen omdat zij zeggen dat meisjes naar school mogen? Maar ik vrees dat het zover komt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ook Jan Gras gelooft niets van het charmeoffensief. “Onze tolken zijn heel bevreesd voor hun dochters.” Hij adviseert zijn Afghaanse contacten een verzoek te doen bij de Nederlandse ambassade. “Dan komen ze eerst in een procedure die veel te lang duurt en vervolgens is er nog het probleem: hoe komen ze in dat vliegtuig?” Ze worden allemaal ondervraagd op straat: wie ben je, waar ga je naartoe, wat is je beroep. “Tot er op een of andere manier een veilige gang is, adviseer ik mensen zich nog te verstoppen.”

Sluw
Er zijn de afgelopen twee dagen veel Afghanen de straat op gegaan om te protesteren tegen de Taliban. Zirak is niet verrast. “De Taliban zeggen dat ze de steun van de bevolking hebben maar dat is dus niet waar. De Afghaanse bevolking willen de Taliban onder geen beding in hun land hebben.” Maar maken de protestanten kans tegen de machtige Taliban? “De Taliban denkt nu heel sluw na over waar ze schieten.” Zo vertelt Zirak dat ze in Kabul voorzichtig zijn omdat de wifi-verbinding daar sterker is, maar in andere gebieden gericht geschoten wordt. “Dat maakt ze erg gevaarlijk.”

Kijk hier het hele gesprek met Seweta Zirak en Jan Gras terug.

 

Vergelijkbare artikelen