Beatrice de Graaf over de situatie in Afghanistan: “Dit is een verschrikkelijk voorbeeld van de verbinnenlandisering van de buitenlandse politiek”

Wat gaan wij als westerse landen merken van een staat waarbij de Taliban aan de macht is? En hoe groot is de kans dat Afghanistan nu echt uitgroeit tot een broeinest voor terroristen? Dat bespreken we met hoogleraar internationale en politieke geschiedenis Beatrice de Graaf.

Ministers zagen volgens hoogleraar Beatrice de Graaf de urgentie echt wel in, van wat zich afspeelt in Afghanistan. Het ligt volgens haar aan iets anders. “Dit is een verschrikkelijk voorbeeld van de verbinnenlandisering van de buitenlandse politiek. De buitenlandse politiek is er wel, maar het wordt pas urgent als het de binnenlandse politiek geen windeieren laat leggen.”

Verbinnenlandisering 
Ministers willen volgens De Graaf positieve headlines in de media scoren. “Zij willen negatieve headlines voorkomen. Ministers kijken hierdoor voortdurend over hun schouders. Zij kijken naar de achterban in plaats van de geopolitieke gevolgen.”

Hoogleraar internationale en politieke geschiedenis Beatrice de Graaf ziet dat deze manier van werken, internationaal gevolgen kan hebben. “Buitenlandse politiek is extreem gesentimentaliseerd. Het gaat om de binnenlandse steun en het draagvlak: wat gaan de VVD-kiezers hiervan vinden?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Doel en de middelen
Een collega van Beatrice de Graaf noemde Nederland strategisch analfabeet. Daarmee wordt bedoeld: “Als wij over buitenlandse politiek denken, dan denken we na over mensenrechten, emoties en hoe erg het is. Dat is heel terecht, maar tegelijkertijd wil je ook iets bereiken. Dan moet je een doel koppelen aan de middelen. In dit geval: Hoe krijgen we Afghanistan weer veilig en wat zijn de middelen daarvoor? Dat is heel moeilijk als partijen iedere week van mening veranderen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Beatrice de Graaf terug.

Vergelijkbare artikelen