Anoush Dastgir: “Hoe hard het ook klinkt, het is misschien nu tijd om het zelf op te lossen”

Dinsdagavond stond Op1 volledig in het teken van de ontwikkelingen in Afghanistan. Bondscoach van het Afghaanse voetbalelftal Anoush Dastgir en aanvoerder Faysal Shayesteh maken zich grote zorgen over hun teamgenoten en familie. Net als influencer Nilofar Yaqoubi, die ooit uitkwam voor het Afghaanse vrouwenelftal.

Gewenning
Bondscoach van het Afghaanse voetbalelftal Anoush Dastgir heeft nog veel familieleden in Afghanistan en die hebben contact met hem. “Mijn broertjes en zusjes sturen me af en toe filmpjes van de rondrijdende Talibanstrijders. Zij zijn ongeveer 16 en hebben nog nooit Taliban gezien, dus die waren erg bang. Ze zeiden laatst al wel dat ze er langzaam aan gewend raakten. Dat vind ik wel een heftig iets, dat je daaraan gewend kunt raken.”

Dastgir is van mening dat Afghanen die nog in het land zitten niet moeten opgeven. “Ik heb ook tegen mijn vader gezegd dat hij daar moet blijven en ervoor moet zorgen dat hij zijn mensen niet achterlaat.” Volgens de bondscoach kunnen Afghanen nog veel betekenen in het land. “Nu de steden zijn overgenomen is het heel makkelijk om te zeggen dat er niks mogelijk is.”

Corruptie
Dastgir is van Mening dat men in Afghanistan ook eens naar zichzelf zou moeten kijken. “We zouden ook eens niet zo moeten wijzen. We hebben helemaal geen goed gebruik van de buitenlandse troepen gemaakt. Er was heel veel corruptie en er is heel veel geld verdwenen. Het is mooi dat we kunnen zeggen dat vrouwen naar school gaan en dat er ziekenhuizen zijn gebouwd, maar van het geld dat naar Afghanistan is toegegaan, hadden we ook een stad als Dubai neer kunnen zetten. Hoe hard het ook klinkt, het is misschien nu tijd om het een keer zelf op te lossen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen