Anne-Marie Snels heeft contact met tolken in Afghanistan: “Er komen echt wanhopige berichten binnen”

Dinsdagavond stond de uitzending van Op1 volledig in het teken van de situatie in Afghanistan. Duizenden mensen willen weg uit het land, nu de Taliban aan de macht zijn. Oud-voorzitter van de militaire vakbond Anne-Marie Snels staat in contact met Afghaanse tolken, die nu als ratten in de val zitten.

Wanhopig
Anne-Marie Snels heeft nauw contact met een tolken die vastzitten in Afghanistan. Eén daarvan vertelt in een spraakbericht dat hij nu ondergedoken zit. “Ik wacht op de Nederlandse ambassade om hulp te bieden.” Snels: “Het is heel moeilijk, je kan ze gewoon niet beloven dat ze mogen of kunnen komen. De berichten de binnenkomen zijn vaak heel erg wanhopig en het is gewoon ontzettend heftig.”

Buitenlandse zaken
Natalie Righton herkent de woorden van Snels en volgens haar ligt het probleem deels bij buitenlandse zaken. “Ik heb drie jaar in Afghanistan gewoond en met heel veel tolken gewerkt. Sommigen zijn nu weg, maar veel zitten er nog en die proberen we nu uit alle macht weg te krijgen. Ik krijg constant berichten van tolken, maar het is een chaos bij buitenlandse zaken, ik krijg gewoon geen antwoord.” Anne-Marie Snels vult aan: “De communicatie is heel slecht, het is echt afschuwelijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Anne-Marie Snels terug.

Vergelijkbare artikelen