Teun Toebes (22) woont samen met Muriëlle en Ad in een verpleeghuis

Op je 22e niet in een studentenhuis wonen maar in een verpleeghuis? Dat doet Teun Toebes inmiddels al een jaar. Hij hielp al veel senioren met zijn bijzondere initiatief ‘sTeun en toeverlaat’, maar Teun had slechts één droom: wonen met ouderen met dementie. Samen, als gelijken. Er is volgens hem namelijk nog een wereld te winnen in de manier waarop naar mensen met dementie gekeken wordt. Samen met zijn huisgenoten Muriëlle en Ad vertelt hij daar alles over bij Op1.

Minst sexy onderwerp
Teun Toebes heeft ervoor gekozen om in een verpleeghuis te gaan wonen, omdat er volgens hem niet goed met mensen met dementie om wordt gegaan. “Dementie is het minst sexy onderwerp dat er is in Nederland, maar er zijn zoveel mensen met dementie, dat aantal gaat verdubbelen in de komende twintig jaar. Volgens Teun moeten we de blik op dementie veranderen. “Bij dementie is het allemaal gericht op verval. Men denkt dat je geen plezier meer kunt hebben in het leven en begrijpt niet dat ik daar wil wonen en dat ik dit doe.”

Leven
Sinds het afgelopen jaar voelt het voor Teun alsof hij ver van de samenleving staat. “Het verpleeghuis is een wereld op zich, maar dat zou het niet moeten zijn. Het leven in het verpleeghuis draait ook om het leven, het is niet alleen maar een plek om dood te gaan. Vrienden komen niet graag naar het verpleeghuis en dat moet volgens mij veranderen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gigantische uitdaging
Ook de mensen met dementie zijn erg blij met Teun. Muriëlle: “Hij is een luisterend oor voor iedereen. Dat is heel belangrijk, want mensen willen gehoord worden.” Volgens Teun is het belangrijk dat meer mensen dit soort dingen gaan doen. “We staan in Nederland voor een gigantische uitdaging als het het gaat om dementie. De zorgkosten zijn enorm hoog, ruim 18 miljard euro. We moeten ons gaan afvragen wat we willen met de samenleving. Hoe kunnen we uiteindelijk de levenskwaliteit van mensen met dementie vergroten?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen