Cees van Kempen over de terugkeer van de wolf: “We moeten weer vrede sluiten met onze natuur en daar hoort de wolf ook bij.”

Twee jaar geleden kwamen de eerste twee en inmiddels telt ons land er al veertien: de wolf is definitief terug in Nederland. Een schitterend dier dat een belangrijke rol speelt in onze natuur, vindt boswachter Arjan Postma. Ook regisseur Cees van Kempen is fan. Voor zijn natuurfilm ‘WOLF’ volgt hij jonge wolven die vanuit Oost-Duitsland richting de Veluwe trekken. Bij Op1 brengen de twee, aan de vooravond van International Wolf Day, een ode aan het imposante roofdier.

Gedurende de hele twintigste eeuw was de wolf uit onze Nederlandse bossen verdwenen. Na een enorm gevaarlijke tocht vanuit Duitsland is de wolf teruggekeerd, om het land weer te veroveren en de natuurlijke balans te herstellen. De makers van de natuurfilm ‘WOLF’ lagen bij elkaar zo’n 1000 dagen in het bos om de beelden te schieten. Daarvan was regisseur Cees van Kempen pakweg 600 dagen in het gebied van het dier te vinden.

Balans in de natuur

Volgens Arjan Postma is het enorm belangrijk dat een film als deze gemaakt wordt. “Al duizenden jaren worden wolven als enorm gevaarlijk gezien. Een wolf at onze wintervoorraden op en dat was heel problematisch, maar nu is dit allang niet meer zo. In deze tijd is het juist belangrijk voor ons ecosysteem dat zo’n toppredator er is. Het dier zorgt ervoor dat je bos verjongt en de natuur weer in balans komt en de schade is helemaal niet zo groot als gedacht.” Cees van Kempen sluit zich hierbij aan. “De schade door meesjes aan fruit was afgelopen jaar 15 keer zo groot.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verkleed als boom

Regisseur Cees van Kempen volgde voor lange tijd een groep wolven. “Het moeilijkste was het vinden van het dier. Een wolvenroedel heeft een territorium van ongeveer 200 vierkante kilometer, dus je bent voortdurend op zoek naar waar de wolven zich verstopt hebben. Ik lig dan verkleed als een soort boom in het bos, om zo min mogelijk op te vallen.” Tijdens het filmen lag Cees zelfs een keer op 13 meter afstand van een wolf. “Op dat moment was ik heel gespannen. Niet omdat ik bang was, maar omdat ik wist dat ik hem kwijt zou zijn, als hij me door zou hebben.”

Ongevaarlijk

Maar dan rest nog de vraag: kunnen wolven ook gevaarlijk zijn voor mensen? En wat doe je als je oog-in-oog staat met dit roofdier? Arjan: “Wij mensen zijn geen prooi voor een wolf, dus voor deze iets van je wil, dan moet er heel wat zijn misgegaan. Wij zijn veel te groot voor een wolf, dus als hij ons aanvalt kan hij gewond raken. Je moet dus vooral heel duidelijk laten merken dat je er bent en dat je groot bent. De angst voor de wolf is echt iets dat ons vroeger is ingepalmd, maar dat is niet terecht.” Cees vindt dat je vooral moet genieten als je een wolf tegenkomt. “Je bent echt een geluksvogel als dat gebeurt. Als mensen pratend door het bos lopen, blijven wolven eigenlijk bijna altijd ver uit de buurt.” Volgens Cees moeten we er daarom gewoon aan wennen dat de wolf weer onderdeel wordt van de natuur. “We moeten weer vrede gaan sluiten met onze natuur. Daar hoort de wolf ook gewoon bij.”

Kijk het hele gesprek met Arjan Postma en Cees van Kempen hier terug.

Vergelijkbare artikelen