Henk Wijngaard en Michael Nijman over de cultuur van de piratenmuziek

Schlagers, polka’s, zolderstudio’s en dorpsfeesten. De cultuur van de piratenmuziek is toegevoegd aan de lijst met immaterieel erfgoed in Nederland. Meer dan terecht, vinden zanger Henk Wijngaard en radio-dj Michael Nijman. Het is volgens hen een belangrijke traditie die mensen in grote delen van het land samenbrengt. Ze vertelden er alles over bij Op1.

Radiopiraterij werd toegevoegd aan de lijst met immaterieel erfgoed, wat voor radiopiraten eindelijk erkenning geeft. Radio-dj Michael Nijman: “Die status geeft ons wel een stukje waardering. Vroeger werden we gezien als boefjes, maar nu zijn we officieel erkend.”

Cultheld Henk Wijngaard vindt het leuk dat radiopiraterij nu cultureel erfgoed is, maar het is ook een tegenstelling. Neemt deze culturele erkenning niet de lol piraterij weg? “Als het legaal is, haalt dat inderdaad het illegale er wel af. Dat is een contradicatie, maar dat maakt ook weer niet uit. Veel mensen vinden het alsnog prachtig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het hele gesprek met Henk Wijngaard en Michael Nijman hier terug.

Vergelijkbare artikelen