Euvgenia Parakhina over dood Wit-Russische activist: “Hij was de houvast voor mensen die Wit-Rusland wilden verlaten”

Vandaag werd de Wit-Russische activist Vitali Sjisjov dood gevonden in een park in Kiev. Was het zelfmoord of toch een brute afrekening? Euvgenia Parakhina vreest het ergste. Dinsdag schuift ze aan bij Op1.

Wie was Sjisjov?
Sjisjov was de leider van een humanitaire organisatie. Parakhina: “Hij hielp mensen te vluchten uit Wit-Rusland naar Oekraïne, uit angst omdat ze vreesden voor hun veiligheid. Hij was de houvast voor mensen die Wit-Rusland wilden verlaten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Moord of zelfmoord
Parakhina heeft alles gelezen wat er te lezen valt en vertelt dat er nog geen bewijzen zijn dat het gaat om moord. Toch denkt ze wel degelijk dat hier sprake van is. “Met alles wat je leest, dit is gewoon geen zelfmoord. Zijn vrienden hebben gezegd dat het niet op zelfmoord lijkt.”

Angst onder inwoners
Parakhina kent veel mensen in Wit-Rusland en sprak met hen. Inwoners weten volgens haar niet wat er gaande is, maar zijn vooral heel erg bang. “Mensen die ik spreek zijn bang om zijn naam hardop te zeggen. Het lijkt op het regime van Stalin van de jaren 30-50. Mensen zijn bang.”

Kijk hier het hele gesprek met Euvgenia Parakhina terug.

Vergelijkbare artikelen