Auke-Florian Hiemstra: “Invasieve soorten zijn één van de grootste bedreigingen voor de Nederlandse natuur”

Dieren en planten die niet in Nederland thuishoren, maken het zich hier gemakkelijk en verdringen daarmee onze eigen flora en fauna. De gevolgen van deze ongenode gasten zijn enorm: voor de natuur, het waterbeheer, de land- en tuinbouw, de energievoorziening, de gezondheid of zelfs de economie. Auke-Florian Hiemstra en Janneke van der Loop bij Op1 hoe de invasieve exoten ons land binnen komen en wat we ertegen kunnen doen.

Goudvis
Eén van de meest invasieve soorten die we in de Nederlandse grachten tegenkomen is de goudvis. Bioloog Auke-Florian vindt ze regelmatig in de Leidse grachten. “Mensen gooien af en toe gewoon hun aquarium leeg. In Naturalis hebben we zelf een piranha die ooit eens uit de gracht gevist is.” Volgens Auke-Florian is dat enorm zielig en ook nog eens gevaarlijk. “Het is enorm zielig voor die beesten en stel hij komt een andere goudvis tegen, dan zitten we ook nog eens met een heel groot probleem.”

Grote bedreiging
Daarom is de gracht nooit een oplossing. “Op deze manier komen dieren per ongeluk in de gracht terecht en dat kan voor grote problemen zorgen. Invasieve soorten zijn één van de grootste bedreigingen voor de Nederlandse natuur”, aldus Auke-Florian. Maar wat moeten we dan doen als we van onze goudvis af willen? “Je moet je vooraf afvragen of je wel echt een dier in huis wil nemen. Goudvissen kunnen ook nog best oud worden, dus denk er gewoon goed over na.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Auke-Florian Hiemstra en Janneke van der Loop terug.

Vergelijkbare artikelen