Ellen van Langen over Sifan Hassan: “Ze blijft dicht bij zichzelf, daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben”

Na 29 jaar heeft Nederland eindelijk weer een gouden atletiekmedaille gewonnen op de Olympische Spelen. Sifan Hassan maakt in Tokio haar favorietenrol waar en wint de 5000 meter. Daarmee neemt ze het stokje over van Olympisch kampioen Ellen van Langen. Die vertelde bij Op1 over het onbeschrijfelijke gevoel van zo’n overwinning, samen met voormalig wereldkampioen sprint Nelli Cooman en de beste hoogspringer van Nederland: Douwe Amels.

Nelli Cooman keek met ontzag naar de eindprint van Sifan Hassan. “Ik zit niet te kijken naar zo’n mooie race, ik sta te kijken en te schreeuwen. De buren dachten dat ze 112 moesten bellen, maar het was gewoon een gouden medaille.” Ook Ellen van Langen voelde de enorme spanning maandag. “Ik was enorm zenuwachtig. Aan de sprint na haar val zag je meteen hoe goed ze is, maar je weet niet wat zo’n val met haar lichaam kan doen bij de volgende race.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ontlading

Van Langen won Olympisch goud in 1992 op de 800 meter. Ze herkent de ontlading na zo’n winst, maar ook de pijn na een race. “Daar ren je doorheen, omdat je wilt winnen.” Maar de blijdschap overwint. “Ik voel zo met haar mee. Ze maakt zelf duidelijke keuzes en blijft dicht bij zichzelf. Daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben.”

Gedeelde winst

Nederland’s beste hoogspringer Douwe Amels zag hoe zijn collega’s op de Olympische Spelen besloten een gouden plak te delen en sporthistorie schreven. “Het mag wel, het is een nieuwe regel. Voorheen moest je dan nog een keer tegen elkaar springen tot er één winnaar is. Maar ik had niet hetzelfde gedaan. Ik zat te kijken naar die wedstrijd en schreeuwde naar de tv dat ze het niet moesten doen. Maar toen ze de beslissing namen, zag je gelijk dat dit een veel mooier einde was.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het hele gesprek met Ellen van Langen, Nelli Cooman en Douwe Amels hier terug.

Vergelijkbare artikelen