Nick Bortot over de populariteit van jong beleggen: “jongeren moeten hun eigen geld gaan verdienen”

Beleggen is al lang niet meer alleen iets voor rijke insiders. Verveelde jongeren begonnen tijdens de coronacrisis te beleggen met spaargeld. Het gebeurde zoveel dat de populaire beleggingsapp Robinhood gisteren naar de beurs ging. Maar het is geen kinderspel. Wat kan er fout gaan? Oprichter van een beleggingsplatform Nick Bortot en podcastmaker Pim Verlaan weten daar alles van en namen ons gisteravond mee in de wereld van de koersen.

De helft van de gebruikers van de beleggingsapp van Nick Bortot is millennial. “Een kwart is zelfs jonger dan 25 jaar.” Het is volgens Bortot te makkelijk om alleen de coronacrisis als oorzaak te noemen voor deze trend onder jongeren. “De rente staat ook extreem laag en die blijft voorlopig nog wel laag. Ook hebben we in Nederland altijd een goudgerand pensioenstelsel gehad, maar die hebben we nu niet meer, ook zijn huizen niet meer betaalbaar en hebben we heel veel freelancers.”

Gebruiksvriendelijk 
Jongeren moeten dus steeds meer zorgen voor hun eigen geld volgens Bortot. “Het feit dat Robinhood nu naar de beurs gaat, laat zien dat beleggen onder jongeren serieus genomen wordt.” Volgens Pim Verlaan is het een positieve trend dat veel jongeren beleggen. “Ik denk dat dit symbool staat dat de financiële sector eindelijk toegankelijker wordt voor jongeren. Veel mensen hebben een aversie tegen de financiële sector. Het is goed dat er gebruiksvriendelijke producten komen voor jongeren om op een veilige manier vermogen op te bouwen.”

Kan het ook niet gevaarlijk zijn om jong met beleggen te starten? Nick Bortot: “Beleggen is heel belangrijk en je moet er juist zo jong mogelijk aan beginnen. Start iedere maand met een vast bedrag en doe dat heel gespreid.” Waarom is het zo belangrijk? “Dit is de eerste generatie die slechter af is dan de generatie van hun ouders. Beleggen is iets voor de lange termijn.”

Vak op school
Engeland-correspondent Lia van Bekhoven is van mening dat scholen een verantwoordelijkheid hebben om jongeren te leren verantwoordelijk te zijn voor je eigen geld. “Laat het gewoon een vak op school worden.” Nick Bortot: “We moeten jongeren aanleren om iedere maand een vast bedrag in een mandje van aandelen te investeren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Nick Bortot en Pim Verlaan terug. 

Vergelijkbare artikelen