Maarten van der Weijden en Mark Tuitert over de mentale prestaties van onze sporters

Opnieuw een knappe zilveren medaille voor zwemmer Kamminga op de Spelen in Tokio. Voormalig Olympisch kampioen zwemmen Maarten van der Weijden zat op het puntje van z’n stoel. Mark Tuitert werd Olympisch kampioen schaatsen en weet hoe loodzwaar de weg naar een medaille kan zijn. Tuitert en Van der Weijden leggen bij Op1 uit waarom het stukje tussen de oren hier het verschil maakt tussen zilver en goud.

Eens in de vier jaar
Volgens Mark Tuitert komt er veel druk kijken bij de Olympische Spelen, vooral omdat er maar weinig kansen zijn om een Olympische medaille uit het vuur te slepen. “Je moet je voorstellen dat je maar eens in de vier jaar een kans hebt. Alles moet kloppen en als dat niet lukt, mag je het pas vier jaar later weer proberen.”

Mentale druk
De mentale druk om juist op dit moment te presteren, kan sporters makkelijk teveel worden. Zo trok de Amerikaanse topturnster Simone Biles zich terug omdat ze mentaal niet helemaal in orde was. “Wat zij deed, vond ik ontzettend moedig. Als topsporter laat je je zwaktes niet zien, je gaat door. En als je iets wil presteren en de top wil halen, moet je doorgaan. Maar succes is niet hetzelfde als geluk. Als het vreet aan je eigen gemoedsrust en aan je eigen geluk, dan moet je op een moment voor jezelf kiezen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mark Tuitert en Maarten van der Weijden terug. 

Vergelijkbare artikelen