Mart Smeets over de historische dag voor sportminnend Nederland: “Het is bijzonder knap dat ze dit hebben behaald, tussen alle tegenslagen door”

Met maar liefst acht medailles was deze woensdag een historische dag voor sportminnend Nederland. Nog nooit behaalden we zoveel Olympische plakken op één dag. En dat terwijl de lichtpuntjes de eerste vier dagen ver te zoeken waren voor Team NL. Bij Op1 bespraken sportjournalist Mart Smeets, judocoach Cor van der Geest en oud-wielrenner Bram Tankink hoe de Olympische sporters de tegenwind hebben ingeruild voor wind in de zeilen.

Twee gouden, drie zilveren en drie bronzen plakken. Een recorddag, vertelt Mart Smeets: “Het bleek 11 augustus 1928 te zijn geweest dat er ooit zes medailles door Nederland gewonnen werden in één dag, dus dit is een mooie gebeurtenis. Precies wat Nederland nodig had. Ineens blijken we heel goed te kunnen roeien, fietsen en judoën. Maar de verhalen erachter zijn het mooiste.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zilver met gouden randje
Volgens Bram Tankink was één van de meest fantastische resultaten het zilver van Tom Dumoulin. De wielrenner was bijna gestopt met fietsen, maar vond het plezier terug. “Hij was de lol erin kwijt, door alle druk van buitenaf. De mensen om hem heen probeerde hem in een bepaalde richting te duwen, waardoor hij niet meer het plezier ervoer in wat hij deed. Het doet er daarom gewoon niet toe of wij ons over tien jaar deze zilveren plak nog herinneren. Het gaat erom hoe hij zich nu bij deze prestatie voelt. Dit is de mooiste overwinning die hij op zichzelf heeft kunnen halen. Een zilveren medaille met een gouden randje dus.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Van Vleuten
Ook wielrenster Annemiek van Vleuten zette woensdag een topprestatie neer. Na het misverstand van afgelopen weekend kwam ze sterk terug volgens Mart Smeets: “Ze wist dat ze goed was en dat ze dit kon bereiken.” Hetzelfde gold voor de Nederlandse roeiers, die ook goud haalden. “Het is bijzonder knap dat ze dit hebben behaald, tussen alle tegenslagen door. Soms moet je tegen een muur oplopen, om er sterker uit te komen.” 

Kijk het gesprek met Mart Smeets, Bram Tankink en Cor van der Geest hier terug.

Vergelijkbare artikelen