Marjolein de Vugt over nieuw onderzoek naar dementie: “Je ziet op jonge leeftijd verandering in gedrag”

In Nederland lijden ongeveer vijftienduizend mensen jonger dan 65 jaar aan dementie. Dat komt naar voren na een groot onderzoek van onder andere gezondheidszorgpsycholoog Marjolein de Vugt. Eén van die patiënten is de man van Monique Tang-de Vries. 10 jaar geleden begon hij zich opeens heel anders te gedragen en was zichzelf niet meer. Het bleek dementie.

Nieuw onderzoek laat zien dat veel jonge mensen dementeren. Vaak zijn de symptomen al vroeg te herkennen, vertelt Marjolein de Vugt: “Je ziet op jonge leeftijd verandering in het gedrag: minder empathie en meer problemen op het werk, wat dan verward wordt met een burn-out.”

Diagnose 
Volgens gezondheidspsycholoog Marjolein de Vugt moeten mensen op jonge leeftijd vaak een lange weg afleggen, voordat de diagnose gesteld kan worden. “Vaak wel meer dan vier of vijf jaar. Gaandeweg komen mensen erachter dat de behandelingen voor een burn-out niks opleveren. Dan gaat het meestal van kwaad tot erger. Dat is een duidelijk signaal dat er misschien wel iets anders aan de hand is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marjolein de Vugt en Monique Tang-de Vries terug. 

Vergelijkbare artikelen