Bart de Wever droomt van een hereniging van Nederland en Vlaanderen: “Wij zijn ooit één land geweest”

De Antwerpse burgemeester Bart de Wever stelde vorige week dat hij liever sterft als Zuidelijke Nederlander dan als Belg. Hij droomt al sinds zijn studententijd over het samengaan van Nederland en Vlaanderen. Dinsdagavond vertelde hij in Op1 wat hij denkt te winnen met dit nieuwe land. En zitten de Nederlanders en Belgen eigenlijk wel op elkaar te wachten?

Burgemeester van Antwerpen Bart de Wever: ”Het lijkt mij logisch om in de 21ste eeuw een beetje samen te werken. Wij zijn ooit één land geweest, de echtscheidingspapieren heb ik meegenomen. Mensen beschouwen dat als een romantisch of historisch idee, maar dat is het eigenlijk niet.”

Economische voordelen
De Antwerpse burgemeester kijkt vooral naar de economische voordelen die een samenwerking kunnen opleveren. “Ik bekijk het economisch-rationeel. De wereld wordt groter, de economische spelers worden groter en dus moet je de schaal vergroten. Dus moet je iemand zoeken die op je lijkt.” Nederland in het geval van Vlaanderen dus.

Hoe ver gaat de samenwerking die Bart de Wever voor ogen ziet? “Ik heb het niet over het hijsen van de rood-wit-blauwe vlag in Vlaanderen, het voetbalelftal of het eten van krotten uit de muur in België. Het is niet alsof dat morgen zou moeten. Een geïndustrialiseerd land met een heel dichte bevolking, een logistieke poort op Noord-West Europa, een hoge activiteitsgraad en heel veel export: klinkt dat herkenbaar? Dat zijn wij en dat zijn jullie.”

Wereldwijde toneel
Op het wereldwijde toneel kan zo’n samenwerking volgens De Wever veel betekenen. “Als we morgen in een wereld leven waarin China en Amerika op het gebied van innovatie alles naar zich toetrekken, dan is het niet zo onlogisch om eens naar elkaar te kijken. Gaan we concurreren of slaan we de handen ineen?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bart de Wever terug. 

Vergelijkbare artikelen