Quinsy Gario: “Het is een zooitje binnen BIJ1 en als je daar wat van zegt, krijg je dit om je oren”

Afgelopen maandag werd de bekende activist Quinsy Gario, nummer 2 op de kandidatenlijst van BIJ1, uit de partij gezet. De kwestie leidt tot diepe verdeeldheid. Volgens het partijbestuur heeft Gario zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag, maar zijn medestanders betichten het bestuur van racisme en een ‘koloniale take over’. Bij Op1 doet Gario zijn verhaal. 

Wespennest
Afgelopen maandag werd de bekende activist Quinsy Gario, nummer 2 op de kandidatenlijst van BIJ1, uit de partij gezet. De kwestie leidt tot diepe verdeeldheid. Gario: “Het is nu allemaal heel erg raar. Toen ik me aansloot bij de partij dacht ik dat we revolutionaire dingen gingen doen, maar nu vraag ik me af in wat voor een wespennest is mezelf bevonden heb.”

Beschuldigingen 
Toch zijn de beschuldigingen richting Gario niet mis. Het bestuur van BIJ1 beschuldigd Gario onder andere van manipulatief gedrag en emotioneel en verbaal geweld. Volgens Gario is dat alles echter klinkklare onzin. “Het zijn beschrijvingen uit een rapport dat ik niet heb in mogen zien. Tot de dag van vandaag weigert het bestuur mij te laten lezen wat er in dat rapport staat en het beeld dat van mij geschetst wordt, klopt niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onderzoek
Toch voelen mensen zich kennelijk onveilig in de buurt van Gario en volgens BIJ1 is Gario uitgenodigd om mee te werken aan een onderzoek. Waarom heeft hij dat niet gedaan? “Dat is dus echt een leugen. Mijn klachten gingen over de bestuursleden. Nu we steeds meer te horen krijgen van de beschuldigingen, vraag ik me vooral af waarom ik dat rapport nog steeds niet mag inzien. Ik weet nog steeds niet waar dit allemaal overgaat”, aldus Gario.

Zooitje
Gario heeft er bewust voor gekozen om geen contact te zoeken met de mensen die beschuldigingen hebben ingediend. “Natuurlijk heb ik dat niet gedaan. De mensen zijn anoniem, waarom moet ik daar achteraan gaan, als die mensen beschermd willen worden. Ik heb vanaf het begin tegen iedereen gezegd dat als ze wat kwijt willen, ze me gewoon in de ogen kunnen aankijken en zeggen wat er is.” Volgens Gario wordt er vooral binnen BIJ1 onrechtvaardig met elkaar omgegaan. “Ik heb heel erg vaak moeten ingrijpen op het moment dat er werk niet gedaan werd. Het is een enorm zooitje binnen de partij en zodra je daar iets van zegt, krijg je dit om je oren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Quinsy Gario terug. 

Vergelijkbare artikelen