Frank Oostdam, Ab Osterhaus en Annette Birschel over het besluit om reizen binnen de EU makkelijker te maken

Alle EU-landen kleuren vanaf dinsdag op groen of geel voor Nederlandse toeristen. Het wordt dus makkelijker om binnen Europa te reizen. Reisbranche-voorzitter Frank Oostdam is blij met het besluit van het kabinet, terwijl viroloog Ab Osterhaus en Duitse journalist Annette Birschel met argwaan kijken naar de eventuele consequenties hiervan. Bij Op1 bespreken ze de nieuwe coronaregels voor vakantiegangers en hoe het komt dat de Oosterburen het zoveel beter lijken te doen.

Frank Oostdam vond het nieuws reden om een feestje te vieren. De reisbranche-voorzitter lobbyde succesvol voor een groene en gele EU-coronakaart. “Waarom zou het veiliger zijn om op een camping op de Veluwe te zitten die rood kleurt, dan in een land in de EU dat groen of geel kleurt?” Maar, zitten de andere EU-landen wel op ons te wachten, nu Nederland een rode kleur heeft? “Dat we nu mogen reizen is prachtig, maar andere landen stellen wel inreisbeperkingen aan onder andere Nederlandse toeristen en dit is volledig terecht. Daar moeten we ons aan houden. We zeggen dan ook tegen onze klanten: kijk niet alleen naar de kleur van een land, maar let ook op de regels die een land heeft. Elk land in Europa heeft andere coronamaatregelen die niet alleen voor de inwoners gelden, maar ook voor toeristen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Toch vindt niet iedereen de keuze van het kabinet verstandig. Duitse journalist Annette Birschel vertelt bij Op1 hoe Duitsland naar het Nederlandse reisbeleid kijkt. “Eigenlijk zijn ze in Duitsland verbijsterd en vragen ze zich af waar Nederland mee bezig is. Ik vond vooral de communicatie erg slecht. Je zegt hiermee, ga lekker op reis, in plaats van: wees voorzichtig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vergelijkbare artikelen