Jelte-Pier Slump over voedsel van de toekomst: “Insecten kunnen een deel van de oplossing zijn”

Het is wellicht niet het eerste wat je op een menukaart verwacht: een knapperig stukje meelworm. Toch is het vanaf deze maand toegestaan om te eten. En er staan ons nog meer ontwikkelingen op het gebied van voedsel te wachten. Als alles meezit kunnen we binnenkort allemaal genieten van een broodje kweekvlees en eten we massaal algen en zeewier. Mark Post, Rebecca Wiering en Jelte-Pier Slump vertellen bij Op1 over het eten van de toekomst en hoe het ons leven kan veranderen.

Tien miljard mensen
Farmacoloog en hoogleraar Mark Post legt uit dat we op dit moment in een gespannen systeem leven. “We produceren meer voeding dan we ooit gedaan hebben, maar we gaan naar de tien miljard mensen.” Het is volgens hem een uitdaging om die mensen allemaal te kunnen voeden. Dit heeft er deels mee te maken dat opkomende economieën steeds meer vlees gaan eten. De verwachting is dat er in de wereld zeventig procent meer vlees wordt gegeten in 2050. “Als wij hier allemaal vegetarisch worden, maakt dat helemaal niks uit.”

Insecten
Jelte-Pier Slump is meelwormenkweker. Zijn insecten de toekomst?
“Insecten zijn heel efficiënt. De hoeveelheid voer die je nodig hebt om een kilo insecteneiwit te krijgen is minimaal. In de natuur zijn insecten ook de beesten die het afval van de grond rapen, ze zijn heel efficiënt. Dus wat dat betreft gaat dit zeker een deel van de oplossing zijn.” Er wordt op dit moment al hondenvoer van de meelwormen gemaakt. “Dit noemen ze dan CO2-neutraal.”

Kweekvlees
Mark Post is bezig met kweekvlees. “Het is gewoon vlees, maar dan op een andere manier gemaakt. Het gebruik maken van cellen van een dier. We halen die cellen eruit en laten die cellen vermenigvuldigen en zo kunnen we vlees maken. Je raakt eigenlijk de verspillende koe kwijt.” Kweekvlees heeft volgens Post drie verschillende voordelen: “Zo gaan we efficiënter met onze voedingsstoffen om, komen er minder broeikasgassen vrij en je gaat geen dieren meer doden.”

Is kweekvlees nog nodig met zo veel goede vegetarische opties? Het is volgens Post goed dat we naar een meer plantaardig dieet gaan. “Maar dat is een langzaam proces. Vlees eten blijft een heel hardnekkig fenomeen. Er zijn hele goede vegetarische hamburgers om de markt, maar dat alternatief is er nog niet voor biefstuk of varkenslappen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rebecca Wiering, Jelte-Pier Slump en Mark Post terug.

Vergelijkbare artikelen