Mirjam van ’t Veld: “Huisartsen zijn heel vertrouwd, dus wordt gedacht dat je er met alle vragen heen kan”

De werkdruk onder huisartsen is hoger dan ooit. Na meer dan een jaar corona kloppen mensen nu massaal aan met lange lijsten aan vragen over uitgestelde zorg. Zicht op verbetering is er niet. Zeker niet nu het aantal coronabesmettingen weer is toegenomen. Hoe lang houden artsen dit nog vol? Voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging Mirjam van ’t Veld en huisartsen Mieke Wolfs en Shakib Sana bespraken dit donderdagavond bij Op1.

Laagdrempelig
Mirjam van ’t Veld ziet dat de drempel om naar de huisarts te gaan meestal niet hoog ligt. “Het mooie in Nederland is dat de huisarts heel laagdrempelig bereikbaar is, maar dat betekent ook dat iedereen denkt dat die met al zijn of haar vragen bij de huisarts terecht kan. Dat komt nu aan zijn grens.”

Ook in de huisartsenpraktijk van Mieke Wolfs is het druk in de wachtkamer. ”Het is de afgelopen weken volle bak. Mensen zijn natuurlijk bijna anderhalf jaar thuis gebleven. Met kleine plekjes of dingetjes werd tijdens de lockdowns door veel mensen gewacht. Toen de maatregelen versoepeld werden, kwamen mensen hiervoor wel onze kant op.”

Administratief
Wolfs is van mening dat huisartsen goed bereikbaar moeten zijn voor mensen. ”Toch is de druk op dit moment wel heel erg hoog.” Naast de medische zaken komt er ook veel administratief werk op huisartsen en assistenten af. ”Stempels zetten in gele boekjes, bellen over vakanties en ook over de vaccinaties.” Mirjam van ’t Veld: ”Huisartsen zijn heel vertrouwd voor mensen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mirjam van ’t Veld, Mieke Wolfs en Shakib Sana terug. 

Vergelijkbare artikelen