Marjolein van Egmond over een mogelijke derde prik

Vanwege de razendsnelle verspreiding van de deltavariant worden kwetsbare Israëliërs op dit moment al ingeënt met een derde prik. De Britten volgen hun voorbeeld, ook daar kunnen mensen binnenkort aanschuiven voor hun derde vaccinatie. Wat is het effect van deze vaccinatie-booster? En kunnen we die prikken niet veel beter besteden? Hoogleraar Immunologie aan het Amsterdam UMC Marjolein van Egmond vertelt hierover.

Terwijl wij ons druk maken over onze vakantie, gaan steeds meer landen over tot een derde prik. Een zogenaamde vaccinatie-booster. Marjolein van Egmond: “We weten er nog niet zoveel van, maar bij kwetsbare mensen weten we dat twee prikken niet altijd genoeg zijn.”

Kwetsbaren
Onder kwetsbare mensen vallen voornamelijk mensen die problemen hebben met het afweersysteem. Marjolein van Egmond: ”Als je bijvoorbeeld een transplantatie hebt gehad, dan wordt het afweersysteem onderdrukt om te voorkomen dat je lichaam het orgaan afstoot. Als je dan tegelijkertijd een vaccin geeft om het afweersysteem te stimuleren, dan matcht niet met elkaar.”

Deze mensen ontwikkelen dus niet voldoende afweer tegen het coronavirus. Van Egmond: ”Dit kunnen mensen met auto-immuunziekte, kanker, transplantaties of reumapatiënten zijn. We weten nu nog niet of een derde prik voor hen voldoende werkt, maar weten wel dat twee prikken niet genoeg is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marjolein van Egmond terug. 

Vergelijkbare artikelen