Roland Pierik: “Als je vrijwillig niet de juiste vaccinatiegraad krijgt, denk ik dat een drang gerechtvaardigd is”

In Frankrijk, Engeland en Duitsland worden burgers onder druk gezet om zich te laten vaccineren. Hoe groot is de kans dat dat ook in Nederland gaat gebeuren en is deze coronacrisis groot genoeg om bepaalde rechten in te perken? We bespreken het met Europa-correspondent Stefan de Vries, rechtsfilosoof Roland Pierik, politiek filosoof Josette Daemen en clubeigenaar Steven Vermaas. 

Zachte dwang
Nu de coronamaatregelen in veel Europese landen weer worden aangescherpt, neemt de druk om te vaccineren toe. Daar komt bij dat, mocht je op vakantie willen, het straks misschien wel echt verplicht is. Zo roept Boris Johnson dat je straks gevaccineerd moet zijn om nachtclubs in de mogen en is de coronacheck-app in heel Frankrijk al verplicht. Volgens Stefan de Vries gaat het in Nederland gelukkig goed met vaccineren. “In Nederland heeft nu tachtig procent van de mensen zijn eerste prik gehad. Samen met België zitten we daarmee aan de top, maar de trend is echt wel dat er een soort van zachte dwang komt om te vaccineren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verplicht vaccineren
Rechtsfilosoof Roland Pierik is blij dat het in Nederland goed gaat, en ziet een indirecte vaccinatiedrang in de toekomst wel zitten. “Ik ben het helemaal eens met Stefan dat het niet nodig is zolang het goed gaat en mensen zich vrijwillig laten vaccineren, maar we hebben wel te maken met een hele besmettelijke ziekte. We willen als samenleving de ziekenhuizen leeg houden en de kinderen en studenten weer naar school en de universiteit krijgen. Vaccineren is de enige manier om dat voor elkaar te krijgen. Als dat niet vrijwillig gaat, denk ik dat je toch die drang moet inzetten.

Grote besmettingskans 
Volgens Pierik zou je de drang vooral in moeten zetten op plekken waar de kans op besmetting groot is. “De clubs, de restaurants, de terrassen. Daar zou ik beginnen. Dan kan je naar binnen als je gevaccineerd bent of met een test, mocht die test goed werken, want dat deed het de afgelopen keer natuurlijk niet.” Volgens Pierik is het de plicht van de burger om op deze manier mee te helpen het virus eronder te krijgen. “Dat kun je doen door thuis te blijven, of te vaccineren. Meer smaken hebben we niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vrijheid
Politiek filosoof Josette Deamen is het niet met de woorden van haar collega filosoof eens. “Ik snap zijn argument, maar we moeten een heel belangrijk ding niet vergeten: we leven in een liberale samenleving. Die samenleving is gebaseerd op vrijheid en gelijkheid. Eén hele belangrijke vrijheid is de vrijheid om te bepalen wat er met jouw eigen lichaam gebeurt, dus ook om te bepalen of je je wel of niet laat vaccineren.”

Gelijkheid
Speelt dit dan ook al als je bijvoorbeeld alleen discotheken toegankelijk maakt voor mensen met een vaccinatie? “Ik geef toe dat dat niet een hele belangrijke vrijheid is die je dan wordt ontnomen, maar er zit ook nog een andere kant aan en dat heeft meer te maken met gelijkheid. “Je krijgt daardoor twee groepen in de maatschappij. Ik vind het problematisch als de groep die niet wil vaccineren, ook nog eens institutioneel buitengesloten wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Stefan de Vries, Roland Pierik, Josette Daemen en Steven Vermaas terug. 

Vergelijkbare artikelen