Corriene en Paul Reesink: ”Het voelt als bedelen en dat willen we niet”

Zwemmend moesten eigenaren van de Heerlense Oliemolen het pand verlaten na de verwoestende overstromingen. Corriene en Paul Reesink werkten tientallen jaren om de Oliemolen om te toveren tot Bed & Breakfast. De schade is ongekend en de onzekerheid groot: het ziet er naar uit dat ze geen financiële steun van de overheid krijgen.

Corriene Reesink: ”Op een gegeven moment stond het water zo hoog dat ik op de vensterbank ben gaan staan en ik heb op de muren staan bonken voor hulp.” Toen het water kwam was in één klap alles over voor Corriene en Paul Reesink. Ze hadden net twee gasten opgehaald vanaf het station. ”Dan komt ineens het water binnen. Eerst een plasje, maar binnen een halfuur kwam het water 1,85 meter hoog. Dat gaat zo snel.”

Eén wandkleed
”Ik riep mijn man om 112 te bellen en belde zelf snel mijn dochter. Gelukkig kwamen er op een gegeven moment mensen in beweging die ons uit ons huis gehaald hebben”, aldus Corienne Reesink. Ze hebben één wandkleed kunnen redden, verder is alles beschadigd en nat geworden.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bedelen 
Directeur van het Verbond voor Verzekeraars Geeke Feiter weet hoe lastig het is om de miljoenenschade in Limburg te vergoeden. ”Iedereen denkt in Nederland dat ze verzekerd zijn als ze ergens aan of in de buurt van water wonen, maar dat is gewoon niet zo.”

Het doet de ondernemers Reesink zeer dat ze veel niet vergoed krijgen. Corienne Reesink: ”We zijn 46 jaar ondernemers en hebben nooit onze hand opgehouden bij welke instantie dan ook. We hebben altijd zelf geprobeerd ons bedrijf boven water te houden. En dan moeten we nu door zoiets een crowdfunding opzetten.” Paul Reesink: ”Het voelt als bedelen en dat wil ik niet.”

Verantwoordelijkheid
Volgens Geeke Feiter zijn kleine rivieren en wateroverlast verzekerbaar gemaakt. ”Daar zijn gewoon marktoplossingen voor en die polissen kun je kopen. Die dekt de schade en regelt het. Dat je zo’n polis moet kopen hoort ook bij verantwoordelijkheid. Grote rivieren als de Maas of de Rijn zijn in Nederland onverzekerbaar. Wij vinden dat als brancheorganisatie ook echt een issue, maar dat kunnen we niet alleen: daar hebben we ook een overheid voor nodig. We moeten daar iets mee.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk  hier het hele gesprek met Corriene en Paul Reesink & Geeke Feiter terug. 

Vergelijkbare artikelen