Huisarts Eline Hofman over long covid: “We weten heel veel niet zeker”

Eline (20) en Tizita (26) waren heel fanatieke sporters, maar sinds hun coronabesmetting komen ze nauwelijks de trap nog op. Huisarts Eline Hofman van C-support schat dat 10 procent van de coronapatiënten uiteindelijk long covid krijgt. Bij Op1 bespreken Eline en Tizita samen met huisarts Hofman de gevolgen van hun coronabesmetting.

Vermoeidheid
Eline en Tizita hebben beiden nog geslapen voordat ze aanschoven bij Op1, om genoeg energie te hebben. Ze hebben allebei veel last van vermoeidheid na hun coronabesmetting, terwijl ze allebei erg sportief waren. Tizita: “Ik voetbalde en ik was aan het trainen voor de marathon van Rotterdam, nu ben ik blij als ik ooit weer een kilometer kan hardlopen.” Tizita denkt dat corona erg onderschat wordt onder de jongeren.

Long covid
Medisch adviseur Eline Hofman probeert het mysterie rondom long covid te ontrafelen. “Een van de theorieën is dat het een stukje restvirus is. Maar we weten het helemaal niet zeker.” Hoeveel mensen krijgen percentueel nou long covid klachten? Dat is volgens Hofman nog steeds slecht onderzocht. “Meerdere studies laten verschillende resultaten zien van de hoeveelheid mensen die na drie maanden nog klachten hebben. Maar het zijn grote groepen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Tizita van Brunschot, Eline Hofman & Eline Brok terug.

Vergelijkbare artikelen