Marion Koopmans: ”We moeten niet met een oplossing voor het ene probleem een ander probleem creëren”

Viroloog Marion Koopmans en waterbouwkundige Bas Jonkman vinden dat de dreiging van pandemieën en overstromingen niet los van elkaar gezien kunnen worden. Onlangs begonnen ze samen het Pandemic & Disaster Preparedness Center, een onderzoekscentrum dat ons moet gaan voorbereiden op infecties, natuurrampen en de gevolgen daarvan.

Viroloog Marion Koopmans en waterbouwkundige Bas Jonkman bundelen dus hun krachten om ons land beter voor te bereiden op pandemieën en rampen zoals in Limburg. ”We moeten niet met een oplossing voor het ene probleem een ander probleem creëren.”

Krachten bundelen
Marion Koopmans over deze samenwerking die in eerste instantie misschien niet heel erg voor de hand ligt. ”Bas Jonkman en ik kwamen met elkaar in gesprek omdat we vanuit heel verschillende kanten naar toekomstige risico’s kijken. We kwamen erachter dat we heel vergelijkbaar denken en we soortgelijk onderzoek nodig hebben.”

”Wij kijken naar wat we door klimaatverandering en de toenemende temperaturen kunnen verwachten aan nieuwe virusproblemen gerelateerd aan muggen”, aldus viroloog Marion Koopmans. Ze vervolgt: ”Dat moeten wij dus echt samen gaan doen.”

Waterbouwkundige Bas Jonkman over de samenwerking. ”Wij moeten de kennis gaan ontwikkelen om Nederland en de rest van de wereld beter voor te bereiden op zulke rampen als in Limburg en pandemieën. Dat kan je niet vanuit één perspectief doen. Daarvoor heb je kennis uit techniek, de medische kant en sociaalwetenschappelijke kant voor nodig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marion Koopmans en Bas Jonkman terug. 

Vergelijkbare artikelen