Gert-Jan Segers: “We moeten leren van al die momenten dat de overheid heeft gefaald”

Heeft politiek Den Haag geleerd van grote fouten als de toeslagenaffaire? ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is er niet gerust op en is bang dat alles bij het oude blijft. Hij schreef daarom het pamflet ‘Een revolutie van dienstbaarheid’. In Op1 vertelt hij hoe hij de overheid weer wil laten werken voor de burger.

Eerlijkheid
Volgens de ChristenUnie-leider is eerlijkheid de belangrijkste sleutel tot een goed werkende overheid. En laat het daar nou juist aan geschort hebben het afgelopen jaar. Segers: “Het is echt heel belangrijk om alle informatie op grond waarvan je een keuze maakt naar buiten te brengen en te delen met de Kamer.” Volgens Segers kunnen fouten door iedereen gemaakt worden, maar moeten die wel toegegeven worden. “Dan kun je fouten juist weer bijstellen.”

Omslag
Als dat lukt kan de overheid volgens Segers de omslag maken die zo hard nodig is. “We moeten weer een overheid worden die er voor de burger is en niet één die er alleen voor zichzelf is. Dat is de stap die we zo nodig moeten maken.” De ChristenUnie heeft de afgelopen jaren meegeregeerd. Dus maakt Segers geen deel uit van de ontstane overheidscultuur? Segers: “Ja ik ben er onderdeel van. Ik zit niet vanaf de maan te kijken hoe ‘zij’ het aan het doen zijn.”

Groningen
Volgens Segers is het vooral belangrijk om de gezinnen die overal tussendoor vallen en niet weten bij wie ze moeten aankloppen te helpen. “Drie weken geleden was ik in Groningen. Daar wordt heel veel gewerkt, heel veel gebouwd en heel veel gerenoveerd. Maar ik kwam ook bij een gezin dat niet wist wat ze moesten doen. Ze hadden echt een groot gat in hun boerderij en ze hebben nog steeds geen idee wanneer daar iets aan gaat veranderen. Voor die mensen moeten we dit doen.”

Streep eronder
Tot slot wil Segers ‘een enorme streep’ onder het beleid van de afgelopen jaren zetten. “Wij moeten leren van de toeslagenaffaire, wij moeten leren van Groningen en wij moeten leren van het drama in de jeugdzorg. We moeten leren van al die momenten dat de overheid heeft gefaald tegenover de mensen die het juist zo hard nodig hebben.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Gert-Jan Segers terug.

Vergelijkbare artikelen