Roos Smeets over de heftige overstromingen in Limburg: ”De schade is materieel en wij zijn er nog: dat is het belangrijkste”

Erik Dijkstra en Natasja Gibbs presenteerden gisteravond een speciale uitzending van Op1 vanuit Limburg in verband met de heftige overstromingen. Duizenden mensen zijn vrijdag geëvacueerd.

Vanwege een dijkdoorbraak in Meerssen moesten alle bewoners daar geëvacueerd worden. Burgemeester Mirjam Clermonts-Aretz: ”Wij moesten adviseren dat iedereen het gebied zou verlaten. Ik dacht dat het goed fout kon gaan.”

Schade vergoeden
Burgemeester van Meerssen Mirjam Clermonts-Aretz is niet bang geweest. ”Ik maak zulke beslissingen niet alleen, daar hebben we een heel beleidsteam voor. Politie, brandweer en alle hulpdiensten zijn daarbij betrokken. Nog altijd is het in Limburg grip 4 en de veiligheidsregio neemt uiteindelijk de eindbeslissing.”

Demissionair premier Rutte is vrijdag langsgekomen in het rampgebied in Limburg. Hij noemde de overstromingen verschrikkelijk en ongelofelijk triest. Rutte: ”Ik wil luisteren en laten zien dat wij als Nederland schouder aan schouder staan en dat heel Nederland betrokken is. Limburg wordt niet in de steek gelaten en Limburg laat ook elkaar niet in de steek.”

Burgemeester van Maastricht Annemarie Penn is blij met de woorden van demissionair premier Rutte. ”Het was voor ons ook echt een opluchting om te horen dat het kabinet heeft besloten om de schade te vergoeden, daar waar de verzekeringsmaatschappijen dat niet doen. Dat gaf echt een opluchting, want de schade die wij vandaag in Maastricht zien is heel verdrietig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Op de vlucht
Het echtpaar Smeets moest vluchten uit het dorpje Bunde in gemeente Meerssen naar een hoger gelegen gebied. Leon Smeets ‘’Het gaat inmiddels weer goed, maar vanmiddag ging het wat minder.” Roos Smeets: ”Het is materieel en wij zijn er nog: dat is het belangrijkste.”

Het echtpaar had nooit verwacht dat het water zo hoog zou komen. Leon Smeets: ”Ik had het luchtalarm wel gehoord, maar ik dacht nog: het is nog niet de eerste maandag van de maand? Toen zag ik ineens allemaal buurjongens staan die zeiden dat we geëvacueerd moesten worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Compleet ziekenhuis geëvacueerd 
Ziekenhuisdirecteur IJsbrand Schouten moest zijn complete ziekenhuis in Venlo evacueren. ”Dit was ontzettend spannend. Patiënten op de IC en terminale patiënten verplaatsen is heel erg. In 10 uur tijd hebben we het voor elkaar gekregen om het hele ziekenhuis leeg te hebben. Dat is een fantastische prestatie. Je wil helemaal geen patiënten verplaatsen en dus was het een heel lastig besluit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De feiten
De 80-jarige Annie Jacobs uit Wanssum zag al drie keer eerder haar halve dorp weggevaagd worden door het water. ”Door alle beelden heb ik niet kunnen slapen. Ik wil mij niet afsluiten voor de feiten die er zijn. Door de televisie kreeg ik door wat er op ons af zou komen. Het was echt triest.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Nuchterheid
Radioverslaggever Mustafa Marghadi is door allerlei plaatsen in Limburg gereden tijdens de overstromingen en één ding in het bijzonder viel hem erg op. ”Dat merk ik ook aan de gesprekken met bewoners hier aan tafel. De nuchterheid valt hier heel erg op. Mensen maakten zich niet heel erg zorgen.”

Verslaggever voor regionale omroep in Limburg L1 Frank Moonen merkte ook de nuchterheid onder de bevolking op, ondanks de ravages die hij tegenkwam. ”Mensen in Valkenburg weten dat de Geul door de stad stroomt en dat er zoiets kan gebeuren. Limburgers leven met het water. Het zit in de genen. Toch had niemand verwacht dat het zo heftig zou zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de hele aflevering van vrijdagavond vanuit Limburg terug. 

Vergelijkbare artikelen