Weerman Reinier van den Berg: “De situatie in Zuid-Limburg is echt alarmerend”

Limburg kampt met enorme wateroverlast door zware regenval en code rood is zelfs aangekondigd. Defensie helpt met tientallen militairen in het zuiden van Limburg. Bij Op1 bespreken we dit met weerman Reinier van den Berg en wordt live geschakeld met Limburg.

Code rood
Het regent al twee dagen onophoudelijk in Limburg en er komt nog veel meer water aan. Reinier van den Berg: ‘’Ik kan mij niet herinneren dat we op code rood zijn gegaan vanwege extreme regenval regenval. Het is een buitengewoon ernstige situatie en het wordt nog erger.” De regenval komt volgens de weerman overigens niet als een verassing. “Je zag duidelijk in de weerkaarten dat het extreem en lang zou gaan regenen, maar het is wel ongekend. Je moet je voorstellen dat er nu in twee dagen net zoveel regen valt als normaal in twee maanden.

Ruimte geven
Is er dan nog iets tegen de enorme regenval te beginnen? “Je zou misschien kunnen proberen om water meer de ruimte te geven, dus meer overloop gebieden en bassins creëren waar het water heen kan. Maar ook daar zijn grenzen aan. Met dit soort hoeveelheden kan bij alles vol raken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Waterdruk
Live vanuit Hoensbroek spraken we met verslaggever van L1 Frank Moonen. Volgens de verslaggever is er angst dat waterbuffers in Limburg doorbreken. “Het is koffiedik kijken, het waterschap en de experts weten het zelf ook niet. Je ziet nu dat er enorme hoeveelheden water al over de dijk heen vallen en de waterdruk is daar natuurlijk enorm. Het is de vraag of de dijk het kan houden. Er kunnen gaten ontstaan of hij kan helemaal breken. Dat zou betekenen dat Hoensbroek onder water zou komen te staan.”

Alarmerend
Volgens Reinier van den Berg is de situatie echt alarmerend. “Je kan je voorstellen dat zo’n buffer enorm veel water opslaat. Als dat doorbreekt dan stroomt al dat water naar het laagste punt in het gebied en dat zijn toch vaak de dorpen en steden. De situatie is echt ernstig en het is goed om dat te blijven benadrukken.”

Roermond
Op dit moment speelt de situatie zich af in Zuid-Limburg, maar volgens Van den Berg moet ook net noorden van de provincie rekening houden met de enorme hoeveelheid water. “Het water stroomt door Limburg ook naar het noorden. Neem een stad als Roermond. Die ligt aan de Roer en die rivier gaat ook een enorm hoge waterstand krijgen. Er is een kans dat die ook zwak wordt en mogelijk gaat overstromen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de wateroverlast in Zuid-Limburg terug.

Vergelijkbare artikelen