Marino van Zelst over het enorme aantal coronabesmettingen: ”deze explosie hadden wij niet zo ingeschat”

Wat een opening van de maatschappij en een prachtige zomer moest worden, resulteerde in een explosie van coronabesmettingen. Dinsdag maakte het RIVM bekend dat het reproductiegetal tot boven de 2 is gestegen, zo hoog is het getal al ruim een jaar niet geweest.

Dinsdagavond legde onderzoeker Marino van Zelst uit waarom we dit hadden kunnen zien aankomen. Viroloog Anne Wensing vertelde over de enorme stijging van de besmettingen. Kamerlid Attje Kuiken wil dat de coronamaatregelen weer worden aangescherpt en Frank Oostdam van ANVR vertelt of we nog wel onbezorgd op vakantie kunnen.

Geen paniek
Volgens viroloog Anne Wensing hoeven we in Nederland nog niet in paniek te geraken. ”Er zijn een aantal jongeren die vorig jaar kort ziek zijn geworden, maar hun leven niet kunnen oppakken. Je moet niet denken: ik ben jong, het zit wel goed.”

De besmettingscijfers zijn nog altijd heel hoog, maar dalen de laatste dagen wel een beetje. Anne Wensing: ”We moeten ons wel realiseren dat het Testen voor Toegang is gestopt, daar is ook een stroom weg gevallen. Een andere factor is: hoeveel mensen laten zich testen?”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Glazen bol
Het R-getal is gestegen tot recordhoogte, iets wat Marino van Zelst al voorspelde. “Het Verenigd-Koninkrijk was eigenlijk gewoon een glazen bol. Nederland is niet zo speciaal dat wij dat zouden ontlopen.”

”We zien sinds maandag het aantal opnames in de ziekenhuizen ook oplopen. Op het moment dat de deltavariant enorm aan het toenemen was en wij in Nederland tegelijkertijd versoepelde, was het voorspelbaar dat het aantal besmettingen zou toenemen. Deze explosie hadden wij niet zo ingeschat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marino van Zelst, Anne Wensing, Attje Kuiken en Frank Oostdam terug. 

Vergelijkbare artikelen