Regina van den Busken over kankerverwekkende borstimplantaten: ”ik vind het zo erg dat niemand naar mij geluisterd heeft”

Allergan-borstimplantaten hebben lymfeklierkanker veroorzaakt bij zeker 52 vrouwen in Nederland. Anniek de Ruijter – directeur Bureau Clara Wichmann – sleept de fabrikant nu namens, hen en de 60.000 andere Nederlandse vrouwen die met deze implantaten rondlopen, voor de rechter.

Regina (58) is één van de vrouwen. Ze had borstkanker, kreeg daarna een implantaat en liep vervolgens lymfeklierkanker op. Ook YouTuber Dionne Slagter had de implantaten maar haalde ze er (hopelijk) op tijd uit. Over haar verhaal maakte ze de documentaire ‘Moordtieten’.

Causaal verband
Volgens Anniek de Ruijter is het risico op lymfeklierkanker bij deze borstimplantaten groot. ”Als je deze implantaten hebt, heb je een vierhonderd keer grotere kans om een vorm lymfeklierkanker op te lopen. We weten zeker dat 52 vrouwen deze vorm van kanker hebben gekregen, veroorzaakt door de implantaten. Er is causaal verband tussen de implantaten en de verhoogde kans op deze vorm van kanker.”

Moeten vrouwen die deze borstimplantaten hebben bang zijn om lymfeklierkanker te krijgen? Anniek de Ruijter: ”Ja, zij hebben er een verhoogde kans op. Ook zijn er vrouwen die niet zeker weten of zij deze borstimplantaten hebben. Daarover hebben wij eerder over geprocedeerd in 2013. Daar is uitgekomen dat ze veel beter geregistreerd moeten worden. Dat is ontzettend belangrijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

‘Veilig’ 
Regina van den Busken kreeg lymfeklierkanker. Sinds 1998 had Regina altijd pijn, maar een verklaring waar de pijn vandaan kwam kreeg ze niet. ”Na de borstprothesen had ik altijd maar pijn. Aan mij is ook heel vaak vertelt dat het veilig is. Ik heb dat ook heel vaak gevraagd.”

Regina kreeg steeds last van een vochtophoping en haar prothesen waren ook aan het draaien. ”Er klopte gewoon iets niet. In 2012 ben ik heel erg ziek geworden en alles werd moeilijker. Ik dacht toen: ik moet nu naar het ziekenhuis. Het eerste wat ik tegen mijn chirurg zei was: je haalt de borstimplantaten eruit. Het was een kreet om hulp en ik stond echt een beetje te schreeuwen. Later bleek het goed fout te zijn en bleek ik gelijk te hebben. Ik vind het zo erg dat niemand naar mij geluisterd heeft.”

Kijk hier het hele gesprek met Anniek de Ruijter, Dionne Slagter en Regina van den Busken terug.

Vergelijkbare artikelen