Lisa Westerveld: “Ze zeiden eigenlijk alleen maar sorry voor de persconferentie”

De grootschalige heropening van de maatschappij met behulp van toegangstesten liep uit op een drama met torenhoge besmettingscijfers. Demissionair premier Rutte bood maandag zijn excuses aan voor de te snelle versoepelingen. Gaan de hoge besmettingscijfers nog zorgen voor een piek op de IC? En zijn de maatregelen die maandag zijn aangekondigd voldoende? Dat bespreken we met voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers, viroloog Ab Osterhaus en Tweede Kamerlid Lisa Westerveld.

Geïrriteerd 
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld was geïrriteerd na de persconferentie. “ Ik keek ernaar met een stijgende mate van chagrijnigheid. Er werd tussen de regels door, erg veel naar jongeren gewezen. Het ontbrak volledig aan zelfreflectie.” Ze vond het gemaakte excuses niet goed genoeg. “Ze zeiden eigenlijk, sorry voor de persconferentie.”

Virus
Volgens viroloog Ab Osterhaus moeten we vooral bezig zijn met het stoppen van het virus en moet daar naar gekeken worden. “Hoe die figuren er nu uit zien, is echt dramatisch. Dat gaat uiteindelijk ook weer zorgen voor meer ziekenhuisopnames.” Volgens de viroloog kunnen alle vaccinaties dat niet helemaal voorkomen. “We zitten in grote steden nog altijd met enorme pockets van mensen die nog niet gevaccineerd zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Naar onszelf kijken
Bedden-baas Ernst Kuipers vindt het excuses terecht, maar vindt ook dat we naar onszelf moeten kijken. “Op het moment van versoepelen was meer dan de helft van de mensen niet volledig gevaccineerd. De ministers stelden het zelf voor, dat is fout, maar wij doen het zelf ook. Als wij na één prik met Janssen gelijk daarna de kroeg ingaan met een QR-code, dan is dat ook onze eigen fout.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ernst Kuipers, Ab Osterhaus en Lisa Westerveld terug.

Vergelijkbare artikelen