Bart de Wever: “Nederland heeft de problemen met de drugscriminaliteit grotendeels veroorzaakt”

De laffe aanslag op Peter R. de Vries heeft wereldwijd tot geschokte reacties geleid. Burgemeester van Antwerpen Bart de Wever wil dergelijke toestanden in zijn land voorkomen. Maar wat kun je doen tegen de georganiseerde misdaad? We bespreken het donderdagavond bij Op1 met De Wever en misdaadjournalist Gerlof Leistra.

Peter R. de Vries
Er is nog veel onduidelijk over de gezondheid van Peter R. de Vries. Hij vecht nog altijd voor zijn leven. Gerlof Leistra: “Geen nieuws is in dit geval geen goed nieuws. Ik ben heel somber gestemd, eerlijk gezegd.” Leistra had heel even contact met de zoon van Peter. “Dit is een zoon die zijn vader, zijn held, in een verschrikkelijke situatie ziet liggen.”

Nederland als pioneerland
De burgemeester van Antwerpen ziet al sinds de jaren zeventig dat wat er in Nederland gebeurd, later ook in België te zien is. “Het hoofd van de drugscriminaliteit zit in Amsterdam, de armen en de benen zijn Rotterdam en Antwerpen. En dit is steeds meer Antwerpen als het over cocaïne gaat.”

Hij noemt Nederland een pioneerland voor de synthetische drugs: “Door het gedoogbeleid van cannabis hebben jullie cannabis miljonairs gecreëerd die vervolgens zijn gaan investeren in synthetische drugshandel, in wapenhandel.” Volgens De Wever wordt heel Noord-Europa al sinds de eeuwwisseling bevoorraad van drugs vanuit de lage landen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wakkerschudden
De Wever kwam na de aanslag op De Vries met een tienpuntenplan. “In Antwerpen zijn we al eventjes wakker maar ik gebruik elke andere mogelijkheid om ook alle anderen wakker te schudden.” Het is volgens De Wever gewoon leuk voor drugscriminelen in Europa. Ze maken meer winst dan in de VS en er wordt minder op hun gelet door justitie. “De deur staat gewoon voor hun open en die deur moet dicht. We moeten onze inspanningen opvoeren en veel meer samenwerken.”

Meer Europese samenwerking, maar ook het verbieden van anonieme telefoons, staan onder andere op het lijstje van de Antwerpse burgemeester. Volgens Gerlof Leistra heeft het allemaal niet zo veel zin: “Er gaat zo ongelofelijk veel geld rond in die cokehandel. Het zal altijd zo blijven en corruptie is ook gevaarlijk. We zijn hier nog honderd jaar mee bezig.”

Oplossingen
Nederland doet meer dan België om de drugscriminaliteit de bestrijden maar De Wever denkt dat er nog veel valt te winnen. “Jullie staan met de oplossingen voorop, maar met de problemen lopen jullie ver voor en die hebben jullie voor een groot deel veroorzaakt.”

Is de legalisatie van bepaalde synthetische drugs een oplossing? De Wever vindt het immoreel om xtc te legaliseren. “Je wordt een narcosland als je legaliseert, die criminaliteit gaat helemaal niet weg.” We zijn volgens de burgemeester daar veel te naïef in. “Het is veel te ver gekomen om legalisatie nog als een oplossing te zien, tenzij dat je de witte vlag uitsteekt en alles legaliseert. Maar dat is volstrekt immoreel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Bart de Wever en Gerlof Leistra terug.

Vergelijkbare artikelen