Anja Schreijer: “Testen voor toegang werkte in de proef heel goed, maar in de praktijk een stuk minder”

Het aantal coronabesmettingen stijgt razendsnel. Donderdag werden er bijna 5500 positieve coronatests gemeld bij het RIVM, wederom flink meer dan de dagen hiervoor. Zijn er nieuwe maatregelen nodig of is het paniekvoetbal? En komt de zomervakantie in gevaar? We bespreken het bij Op1 met Anja Schreijer, hoofd infectieziekten van de GGD, horecaondernemer Khalid Oubaha en Corendon-directeur Steven van der Heijden.

Spoedadvies
Het razendsnel stijgen van de coronabesmettingen was voor het kabinet aanleiding om het OMT om spoedadvies te vragen. Dat advies luidde als volgt: Het OMT heeft het kabinet de volgende maatregelen geadviseerd: binnen bij horeca moet straks weer de 1.5 meter afstand gehouden worden. Als dat niet kan, kan de tent niet open. Festivals kunnen doorgaan mits een goed plan, thuis mogen we een maximaal aantal mensen ontvangen en de vaccinatiegraad moet omhoog.

Verbazing
Maar hoe komt het dat het aantal besmettingen in de afgelopen dagen zo snel oploopt? Ook bij de GGD wordt daar volgens Anja Schreijer met verbazing naar gekeken. “Testen voor toegang was iets waarvan we echt dachten dat het zou kunnen werken. Het werkte in de proef heel goed, maar in de praktijk een stuk minder.” Volgens Schreijer is er ook niet helemaal goed geluisterd naar eerder advies van het OMT. “Er is in het advies gezegd dat testen maximaal 24 uur van tevoren moet, dat is 40 uur geworden. Bij het dansen met Janssen zijn ze vergeten dat het dansen met Janssen na twee weken moest zijn en niet direct. Zo hebben er toch veel besmettelijke mensen rondgelopen in het feestgedrang.”

Testen
Volgens Schreijer moet er wel rekening gehouden worden met het feit dat we in Nederland enorm veel aan het testen zijn. “Met testen voor toegang en bron- en contactonderzoek wordt er gewoon heel erg veel getest en dat werkt nog, daarom vind ik dat er wel kritisch naar de cijfers gekeken moet worden. Ik maak me wel zorgen over het feit dat de cijfers zo snel oplopen. Dat hadden we niet verwacht.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen